Gosuin: 'Docks concurreert vooral met Brusselse handel'

© Saskia Vanderstichele

Het winkelcentrum Docks Bruxsel werft vooral klanten uit Brussel en niet uit de Vlaamse Rand, zoals verhoopt. "Docks wordt toegevoegd aan het bestaande aanbod in plaats van het aan te vullen," antwoordt Minister van Economie Didier Gosuin (Défi) op een vraag van parlementslid Paul Delva (CD&V)

In zijn antwoord haalt Gosuin een studie aan die door Docks is uitgevoerd. Maar hij trekt andere conclusies dan het winkelcentrum. 

"Docks Bruxsel trekt vooral klanten aan uit het Noorden van het gewest, die eerder de gewoonte hadden om te gaan winkelen in het stadscentrum," zegt de minister. Vooral inwoners uit Schaarbeek en Laken, zo'n dertig procent van het cliënteel, vinden hun weg naar het centrum. Nochtans was dat niet de ambitie van Docks.

50-50
Docks is wel tevreden over het aantal Vlaamse winkelaars. Dertig procent van de shoppers kwamen uit de Vlaams-Brabantse gemeentes Meise of Londerzeel. "In het weekend is de verhouding tussen Brusselaars en Vlamingen zelfs fifty-fifty", vertelde Docks' retailmanager Helga Coysns tijdens het eerste verjaardagsfeest van het winkelcentrum.

Zelfstandigenorganisatie Unizo heeft zich in het verleden altijd kritisch geuit over Docks. "Het verhaal dat Docks complementair is met de handel in het centrum, klopt niet," klonk het al in 2016, toen het centrum openging. 

Mobiliteit
Brussels parlementslid Paul Delva ziet nog een gebroken belofte. Docks beloofde er binnen afzienbare tijd voor te zorgen dat de helft van alle bezoekers met het openbaar vervoer zullen komen.

"Nogal wat klanten komen met de auto naar Docks, terwijl klanten die in het stadscentrum komen winkelen dat vaker doen met het openbaar vervoer. En we hebben er in Brussel natuurlijk alle belang bij dat zoveel mogelijk mensen hun auto thuislaten, en overstappen naar bijvoorbeeld het openbaar vervoer of de fiets," zegt het parlementslid.

Steun
De Brusselse regering heeft haar steun voor Docks nooit onder stoelen of banken gestoken. Zo ging de vergunningsprocedure voor het winkelcentrum bijzonder vlot. 

Of daar door deze cijfers verandering in komt, moet nog blijken. "We zullen de evoluties van het centrum blijven waarnemen, maar in dit stadium is de passende conclusie dat de aanvankelijke ambitie niet werd waargemaakt," klinkt het formeel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?