Hallepoort: bestuurder al veroordeeld als lid terreurgroep

© BVR - BRUZZ

De bestuurder van de bestelwagen waarin gisterenmiddag twee gasflessen zijn gevonden aan de Hallepoort in Brussel, is vorig jaar nog veroordeeld. Dat zegt het parket van Brussel. Hij werd vorig jaar door het hof van beroep van Brussel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar wegens het deelnemen aan de activiteiten van een terroristische groep. In de loop van vrijdag wordt beslist of de man verder aangehouden blijft.

"Gezien het profiel van de betrokkene en de context van zijn aanhouding, is het parket van Brussel een vooronderzoek gestart. Alle nuttige verificaties en opdrachten worden uitgevoerd om zeker te zijn over zijn motieven", zegt het Brussels parket. M.A. was vorig jaar nog veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar, maar zou na voorhechtenis zijn vrijgelaten onder voorwaarden.

Persoonlijk gebruik
De man verklaart zelf dat de gasflessen bestemd waren voor huishoudelijk gebruik. De eerste elementen van het onderzoek bevestigen zijn verklaring. Er worden echter nog een aantal zaken geverifieerd. In de loop van vrijdag zal beslist worden of M.A. verder aangehouden blijft of niet.

Geradicaliseerd
De man werd gisteren tegengehouden door de politie, toen die door het rood licht reed. Zowel de man als het voertuig werden gecontroleerd. In de wagen werden er  twee gasflessen aangetroffen, een vol en een leeg. Omdat de man gelinkt is aan een terrorismedossier, werd hij van zijn vrijheid beroofd.

De ontmijningsdienst van het leger kwam ter plekke om het voertuig te onderzoeken. Er zijn geen explosieven of ontstekingsmechanismen gevonden.

Burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué (PS) liet gisteren al verstaan dat de bestuurder een geradicaliseerd persoon is, het zou volgens Picqué gaan om een teruggekeerde Syriëstrijder.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?