Hallepoort: geradicaliseerde persoon met gasflessen opgepakt

© Séverine Champeaux - BRUZZ

In de omgeving van de Hallepoort heeft de politie een verdacht voertuig onderschept. Het gaat om een wagen die verschillende keren door het rood is gereden. Toen de politie het voertuig controleerde, bleek het verschillende gasflessen te bevatten. De bestuurder is opgepakt. Volgens burgemeester Charles Picqué gaat het om een geradicaliseerd persoon. De hele omgeving is afgezet, en er is grote verkeershinder.

De politie heeft een verdacht voertuig onderschept die meerdere keren door het rood is gereden. Dat zegt Marie Verbeke, woordvoerder van de politiezone-Zuid aan BRUZZ. Het gaat om een witte bestelwagen. Bij controle bleken er verschillende gasflessen in de wagen te liggen. De ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse om het voertuig te onderzoeken. Het parket laat weten dat er op het eerste gezicht geen ontstekingsmechanismen werden gevonden in de gasflessen.

De bestuurder van het voertuig is aangehouden. "De politie kon hem staande houden, en hij werd herkend als een geradicaliseerd persoon. De agenten vroegen om de koffer van de wagen te openen, maar dat weigerde hij. Daarom heeft de politie de koffer geforceerd en hebben ze de gasflessen ontdekt", zegt burgemeester Charles Picqué aan BRUZZ. Volgens Le Soir gaat het om Majid A., een 28-jarige die gekend is bij het gerecht: in mei 2016 zou hij vijf jaar cel met uitstel hebben gekregen. Ook zou hij een link hebben met Syrië-ronselaar Zerkani. Volgens La Dernière Heure is Majid A. ook gelinkt aan Najim Laachraoui, één van de terroristen van 22 maart.

De precieze aard van dat dossier blijft onbekend. Volgens het parket is de bestuurder "gekend" bij de speurders, maar geven ze geen verdere informatie over de bestuurder noch over de aard van zijn gerechtelijk verleden.

Het gaat om de witte bestelwagen op de oprit van de Hallepoort, die te zien is op onderstaande foto.

© BVRBRUZZ

Getuigen ter plaatse hoorden een luide knal, maar die zorgde niet voor paniek bij de aanwezige politiediensten. "Dat was om de deur van de bestelwagen te openen", verklaarde een aanwezige politieagent. Iets over zes hoorde onze reporter opnieuw een luide knal, die om 18.30 gevolgd werd door een derde hardere explosie. Het parket laat weten dat de knallen voortkwamen uit de werkzaamheden van de ontmijningsdienst van het leger.

Uit voorzorg is de hele buurt geëvacueerd. Er is een veiligheidsperimeter van 200 meter ingesteld. Het park rond de Hallepoort is toe, en er is geen verkeer meer toegelaten op de Waterloolaan. Dat zorgt volgens Mobiris voor grote verkeershinder in de buurt. De MIVB laat weten dat metrostation Hallepoort gesloten is. De metro's op lijnen 2 en 6, en de trams van lijnen 3, 4 en 51 stoppen niet in het station.

 

Gros dispositif et impressionnante évacuation du métro Porte de Hal. #Alertealabombe pic.twitter.com/PTBhFgi1wN

— Dark Babor (@SihameHaddioui) March 2, 2017

 

© BVR - BRUZZ
© BVR - BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?