Verlaten luchthaven tijdens Corona Zaventem 25/03/2020 pict. by Bert Van den Broucke © Photo News

Koortsmeting op Zaventem te makkelijk te omzeilen

© Belga
29/07/2020
Updated: 29/07/2020 12.10u

Als u op Zaventem na drie metingen nog altijd meer dan 38 graden koorts heeft, bepaalt een vragenlijst of u mag vliegen. Te makkelijk te omzeilen, zegt VUB-prof Dirk Devroey woensdag in De Standaard. "Niet de vragenlijst is doorslaggevend. Wel de derde, manuele temperatuurcontrole door een arts", pareert Brussels Airport Company.

Heeft u de laatste twee weken ­contact gehad met iemand die ­besmet is met covid-19? Heeft u last van een hoest, kortademigheid of neusloop? Dat zijn ­enkele vragen die u op Brussels Airport krijgt als u na drie verschillende temperatuurcontroles nog altijd meer dan 38 graden koorts heeft. Op basis van die antwoorden ­beslist een arts ter plekke of u nog het vliegtuig op mag.

Als u op de vragenlijst dus aangeeft dat u geen last heeft van andere symptomen, is het mogelijk dat u met hoge koorts op reis vertrekt. "Gezien de huidige cijfers, met 300 besmettingen per dag, schiet deze maatregel tekort", reageert VUB-professor huisartsengeneeskunde Devroey. "De kans dat iemand koorts maakt om andere redenen dan corona, is zeer klein", aldus Devroey. "Daarom zou hoge koorts een signaal op zich moeten zijn. Zo'n vragenlijst kun je heel makkelijk omzeilen als je graag op reis wilt vertrekken. Het is op dit moment niet veilig om vliegreizen door te laten gaan."

Temperatuurcontrole beslissend

De woordvoerster van Brussels Airport Company relativeert. Niet de vragenlijst is doorslaggevend. Dat is wel de derde, manuele temperatuurcontrole door een arts. Wie drie keer meer dan 38 graden koorts heeft, krijgt geen toegang tot de terminal en dus ook niet tot de vlucht. Die persoon moet een document voorleggen aan zijn huisarts en contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij voor zijn reservatie. De vragenlijst helpt om dat document op te stellen.

Wie vanop Zaventem vertrekt, wordt onderworpen aan een temperatuurcontrole met een thermische camera. Heb je een verhoogde temperatuur, dan volgt een dubbelcheck met een tweede temperatuurcontrole. Wie nog altijd een lichaamstemperatuur boven de 38 graden heeft, wordt verwezen naar het medisch team van de luchthaven voor een derde, manuele temperatuurcontrole en het doorlopen van een vragenlijst.

Van 15 juni tot 15 juli vertrokken 250.000 passagiers via Brussels Airport op reis. Bijna 2 procent (4.500 passagiers) had meer dan 38 graden koorts. Dat blijkt uit de eerste analyse van de cijfers van de luchthaven. "We hebben nog geen zicht op hoeveel mensen er werden toegelaten op een vlucht en hoeveel procent ­terug naar huis werd gestuurd", zegt woordvoerster Nathalie Pierard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni