Laatste bloemenverkoper even terug op Grote Markt

© Saskia Vanderstichele
| Jean Louis Van Malder, bloemenverkoper

De laatste bloemenverkoper van de Grote Markt is terug. Deze week staat het kraam van Jean-Louis Van Malder er weer, althans voor even. Aanleiding is de verschijning van Le Jardinier de la Grande-Place, zijn boek over de bloemenmarkt.

De familie Van Malder, oorspronkelijk afkomstig uit Anderlecht, verkocht vijf generaties lang bloemen en planten op de Brusselse Grote Markt. Eind 2016 besloot Jean-Louis Van Malder (nu 66) ermee te stoppen. Klanten waren er volgens hem genoeg, maar het was fysiek niet meer haalbaar om elke dag vanuit Dilbeek, waar hij zijn kwekerij heeft, naar de Grote Markt af te zakken.

Daarmee kwam er een einde aan een familietraditie van meer dan 150 jaar. Ook betekende dit het einde van de dagelijkse bloemenverkoop op de markt. Van Malder was immers de laatst overgebleven bloemen- en plantenverkoper. Toen hij er destijds kwam werken, waren ze nog met zijn tienen. Maar hij zag de ene na de andere afhaken. Sinds hij zelf weg is, staat er alleen nog sporadisch iemand met snijbloemen.

Familiegeschiedenis

Tijdens de rustige momenten op de markt begon Van Malder de laatste jaren zijn herinneringen neer te schrijven. Het waren een soort van brieven aan zijn kleinkinderen. De bedoeling was om hen op die manier deelgenoot te maken van de familiegeschiedenis en de sfeer op de bloemenmarkt. Een van zijn klanten, die in het boekenvak zit, moedigde hem aan om er een boek van te maken.

Dit is er nu, Le Jardinier de la Grande-Place, uitgegeven bij Maison CFC. Dat het boek in het Frans verschijnt is deels omdat Van Malder, die zichzelf Vlaming en Brusselaar noemt, in het Frans naar school geweest is.

Het persoonlijke verhaal van Van Malder is aangevuld met enkele beschouwingen van voormalig Brussels stadsarchivaris Thérèse Symons over de betekenis van de Brusselse markten.

Oude planten

Het boek wordt woensdag voorgesteld in het stadhuis. Te dezer gelegenheid stelt Van Malder zijn kraam weer op de Grote Markt, en dit tot en met zaterdag. Hij zal er vooral oude planten en bloemen aanbieden, zoals sanseveria’s en hortensia’s.

Of hij de markt mist? Van Malder moet hoorbaar slikken. “Het maken van het boek is mijn geluk geweest. Daarzonder zou ik niet hebben geweten wat gedaan. Niet dat ik niet meer bezig ben. De kwekerij wordt gerund door mijn kinderen, maar zelf werk ik nog veel in mijn tuin, waar ik groenten teel voor de kinderen en kleinkinderen. Maar toch, na zoveel jaren niet meer dag in dag uit op de markt staan, is een enorme stap.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?