Nieuw instituut van Franse Gemeenschap ondersteunt 'democratische islam'

De Franse Gemeenschap ondersteunt de ontwikkeling en promotie van de Belgische islam. Een nieuw instituut moet toezien op de kwaliteit van islamopleidingen. Het initiatief komt van minister-president van de Franse Gemeenschap, Jean-Claude Marcourt (PS). Hij wil zo bijdragen aan de ontwikkeling van een 'Belgische islam'.

"De tragische gebeurtenissen het afgelopen jaar hebben de noodzakelijkheid van een sterke 'Belgische islam' bevestigd," meldt Marcourt in het persbericht. Het kabinet wil een democratische islam ontwikkelen die democratische waarden hoog in het vaandel heeft staan. De voorbeelden van Marcourt: gelijkheid tussen man en vrouw, respect voor seksuele geaardheid en vrijheid van meningsuiting. "Om goed samen te leven moeten we vertrouwen hebben in de maatschappij, zeker in de jongeren" klinkt het in het persbericht van zijn kabinet. "We moeten kennis, kritisch denken en debat stimuleren."

De belangrijkste taak van het instituut is om de al bestaande opleidingen op het gebied van islam te ondersteunen. Het instituut zal daarnaast ook een nieuwe bachelor religieuze wetenschappen en een theologische masterstudie ontwikkelen.

Over de concrete werking van het instituut zijn al verschillende dingen bekend. Het zou per jaar 400.000 euro krijgen, en 2 à 3 fulltime werknemers. De directie van het instituut zou bestaan uit afgevaardigden uit de Franse Gemeenschap, universiteiten en hogescholen, maar ook leden uit de Moslimexecutieve, meldt Belga. ULB-onderzoeker Andrea Réa en Hoogleraar oud-rechter aan het Europees Hof Françoise Tulkens zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het instituut.

Het kabinet Marcourt deed in totaal acht concrete voorstellen voor de ontwikkeling van een gezonde Belgische islam. In totaal heeft de Franse Gemeenschap daarvoor een half miljoen euro vrijgemaakt. Een aantal voorstellen zijn al uitgevoerd, waaronder cursussen Frans voor imams, ter waarde van 20.000 euro, weet Belga. Ook zijn er sinds het nieuwe academiejaar zijn aan de Franstalige universiteiten drie nieuwe islamstudies van start gegaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?