Psychiatrie slaakt noodkreet: 'We hebben geen bedden meer vrij'

Het Saint-Lucziekenhuis, met een spoeddienst voor psychiatrie.

Het aantal gedwongen opnames in de psychiatrie in Brussel is door de corona-crisis verdubbeld. De vier psychiatrische instellingen in Brussel slaan alarm. “We hebben geen bedden meer vrij.”

Dagelijks moeten zes patiënten in Brussel gedwongen worden opgenomen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. In juni alleen al moesten bijna tweehonderd patiënten in observatie, meestal in de isoleercel. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt,” zeggen de directeurs van de belangrijkste psychiatrische instellingen in een open brief bij Le Vif L’Express.

De Brusselse psychiatrische instellingen hebben door de jaren heen een goed geoliede machine opgezet waarbij vier spoeddiensten de observatie op zich nemen nadat de politie een psychiatrische patiënt heeft binnengebracht. Vaak kampen die met zelfmoordneigingen of zijn ze in een psychose. Vervolgens worden ze naar één van de vier psychiatrische instellingen overgebracht voor verzorging.

Lockdown

Al voor de coronacrisis ondervonden de psychiatrische ziekenhuizen een steeds grotere druk om patiënten gedwongen op te nemen. Dat komt deels door de stedelijke context, deels door een mank lopende hervorming van de psychiatrie. Die wil meer inzetten op thuiszorg, maar door de psychiatrische bedden versneld af te bouwen, belanden steeds meer patiënten in een precaire situatie door een gebrek aan zorg.

De coronacrisis heeft dat alleen maar verergerd, zeggen de artsen. “Door de lockdown hebben we vanaf maart patiënten sneller laten gaan. Maar de opvolging via thuiszorg liep door corona niet optimaal. De meeste kwetsbare patiënten zijn daar de dupe van. Het aantal gedwongen opnames is daardoor nadien enorm gestegen. Precies wat we gevreesd hadden.”

Geen bedden

Op de koop toe heeft het ULB-ziekenhuis beslist om geen observaties meer uit te voeren, waardoor de druk op de drie andere spoeddiensten alleen maar groter is geworden. “We hebben geen bedden meer vrij,” zeggen de psychiaters, “maar ondertussen dwingt de Procureur des Konings ons wel om patiënten op te nemen.”

De ziekenhuizen proberen dat zo goed als mogelijk op te lossen maar de grens is stilaan bereikt, zeggen ze. “Een patiënt die gedwongen moet worden opgenomen, in een ziekenhuis dat overvol is, dat zet enorm veel druk op de ketel en verhoogt het risico op geweld.” Ze vrezen ook dat patiënten die te vroeg worden ontslagen uit het ziekenhuis op straat belanden of zichzelf wat zullen aandoen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?