Infrabel

| Kabeldiefstallen veroorzaakten in 2023 gemiddeld 1,15 uur treinvertraging per dag, zo zegt Infrabel.

Acht procent van de kabeldiefstallen gebeurt in Brussel: impact op treinverkeer groot

© BRUZZ
21/05/2024

Het aantal kabeldiefstallen stijgt in Brussel en in Vlaanderen. Infrabel spreekt van een plaag. In de nacht van vrijdag 17 mei organiseerden de spoorwegbeheerder en de Federale Spoorwegpolitie daarom een grote nationale actie tegen kabeldiefstal.

Kabeldiefstallen hebben een zware impact op de stiptheid van de treinen. In 2023 registreerde Infrabel er 451, waarvan 70 procent in Wallonië. Infrabel en de Spoorwegpolitie merken daar wel een daling van het aantal diefstallen, met 13 procent tegenover 2022. In Vlaanderen (met 10 procent) en Brussel (3 procent) stijgt het aantal kabeldiefstallen juist. Brussel was in 2023 goed voor 38 gevallen.

De diefstallen zorgen voor sterke hinder bij het treinverkeer en hebben een grote impact op de stiptheid. Zo veroorzaakten ze in 2023 in heel België bijna 25.000 minuten vertraging, gemiddeld 1,15 uur per dag. Die hinder komt bovenop het financiële verlies en de verstoorde werkschema’s waar Infrabel onder te lijden heeft.

Politiepatrouilles en drones

Infrabel en de Spoorwegpolitie sinds vorig jaar nauwer samen om het probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld met de actie van afgelopen vrijdagnacht: “In heel het land werden de hele nacht verschillende politiepatrouilles en drones ingezet om koperdieven op heterdaad te betrappen,” zegt Thomas Baeken van Infrabel. Uiteindelijk werden vier voertuigen en acht personen gecontroleerd, niemand werd aangehouden.

Infrabel en de federale politie geven nog mee dat kabeldieven voor dit soort overtredingen vijf jaar gevangenis en een boete van enkele duizenden euro's riskeren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni