Ans Persoons, lijsttrekker Brussels parlement voor one.brussels/Vooruit
© PhotoNews | Brussels staatssecretaris voor Internationale Handel Ans Persoons (Vooruit.brussels) maakte het nieuws bekend.

Brussel legt export militaire goederen naar Israël nog meer aan banden

© Belga
06/02/2024

Brussel en Wallonië breiden hun beperkingen op de uitvoer van militaire goederen naar Israël uit. Dat hebben Brussels staatssecretaris voor Internationale Handel Ans Persoons (Vooruit.brussels) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) dinsdag bekendgemaakt.

In 2009 werd met de verschillende gewestregeringen afgesproken "geen enkele wapenexportvergunning af te leveren die de militaire capaciteit van de betrokken strijdkrachten zou versterken." Brussel en Wallonië zijn nu overeengekomen dat ze een nog strikter beleid willen voeren.

Voortaan komen ook zogenaamde 'dual use'-goederen op de lijst met producten die niet mogen worden geëxporteerd als ze de militaire capaciteit kunnen versterken. Dat betekent dat de twee gewesten niet langer vergunningen afleveren voor de uitvoer van goederen en technologieën die - naast civiel gebruik - ook een militair doel kunnen hebben.

Bovendien begrenzen Brussel en Wallonië het verlenen van 'doorvoerlicenties'. Men spreekt over doorvoer wanneer de goederen uitsluitend op Belgisch grondgebied gebracht worden om vervoerd te worden naar een ander land. Ook voor die transacties gelden nu dus dezelfde strikte regels, die in lijn liggen met het het standpunt dat in 2009 werd ingenomen voor militaire goederen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie