Sven Gatz wordt Vlaams viceminister-president

© PhotoNews
| Sven Gatz (Open-VLD), de nieuwe viceminister-president in de Vlaamse regering.
Updated: 30-11-2018 - 12:37

Sven Gatz neemt door het vertrek van partijgenoot Bart Tommelein het viceminister-presidentschap over. Aan zijn bevoegdheden verandert er niks. Hij behoudt Cultuur, Media, Brussel en Jeugd.

Bart Tommelein wordt in Oostende burgemeester en stapt daarom eind december op. Hij geeft de positie van viceminister-president door aan zijn partijgenoot Gatz. Op de laatste dag van zijn culturele handelsmissie in China reageert die op het nieuws.

"Ik ben blij, maar je moet het niet groter maken dan het is," zo zegt de man die bij vertrek naar Japan, vorige zaterdag, nog dacht als vakminister de rit van deze legislatuur te kunnen uitdoen. "Het zijn de laatste zes maanden voor de verkiezingen. We gaan nog enkele maanden proberen te werken en ik zal het goeie werk van Bart Tommelein proberen verder te zetten."

"Alles zal vanaf nu in het teken van de verkiezingen staan, zelfs de dingen die je nog wil realiseren." Minister Gatz vindt de beslissing van Bart Tommelein om eind december toch te stoppen als Vlaams minister niet vreemd. Gatz: "Hij heeft die beslissing zelf genomen. Wanneer je pas burgemeester geworden bent in een belangrijke stad, waar je hart ligt, en je wil met volle kracht vooruit dan heb ik er zeker begrip voor dat je dat vanaf de eerste dag, dus vanaf januari wil doen. Hij wil van die zes jaar burgemeesterschap het beste maken."

Dat viceminister-president zijn een vervelendere job is omdat je de lastige zaken zoals het gouverneurschap van Oost-Vlaanderen niet aan je collega's kan overlaten, wil minister Gatz niet gezegd hebben. Wel bevestigt hij dat zes maanden uitbollen niet aan de orde is. "Er zal meer werk zijn. Je moet je bezighouden met meer dan enkel je vakgebied, maar ik ga ondertussen al een tijdje mee in de politiek. Dat zal wel lukken. De sfeer in de Vlaamse regering is goed. Ik ga ervan uit dat we dat zo willen en kunnen houden."

Meer commentaar wil minister Gatz in Peking niet kwijt. Hij wil eerst in Belgi├ź overleggen met Bart Tommelein en de partij. Zaterdag vliegt hij terug.

Positief onthaal

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is blij met de keuze. "Open VLD maakt een verstandige keuze door Sven Gatz naar voren te schuiven als opvolger van Bart Tommelein in de kern van de Vlaamse Regering. Sven is al minister van bij de start in 2014 en kent de lopende dossiers goed. Dat geeft de beste garantie op continuïteit. Ik heb Sven de voorbije jaren ook leren kennen als een fijne collega die constructief samenwerkt met de collega's."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?