De vakbondsacties tegen het besparingsbeleid van de federale regering zorgen vooral in Vlaanderen voor hinder. In Brussel verloopt alles vrij vlot, al lopen op Brussels Airport zo'n 120 vluchten vertraging op door stakend bagagepersoneel. Bij De Lijn rijdt ongeveer de helft van alle voertuigen van en naar Brussel.

Bij de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB rijden alle bussen, trams en metro's, maar reizigers moeten wel rekening houden met langere wachttijden. Dat komt omdat alle metro, tram en buslijnen wel worden bediend maar met een beperkte frequentie: ongeveer 75 % van alle voertuigen rijdt.

Bij de NMBS is er, zoals verwacht, weinig hinder. "Rond 6:30 uur rijden de treinen inderdaad redelijk normaal", zegt Infrabelwoordvoerder Thomas Baeken.

Op Brussels Airport is de hinder op het passagiersverkeer door de aangekondigde vakbondsacties in de loop van de voormiddag toegenomen. "In totaal lopen om en bij de 120 vluchten, zowel aankomende als vertrekkende, vertraging op. Dat komt overeen met ongeveer 40 procent van alle vluchten", zegt woordvoerster Anke Fransen. "Gemiddeld gaat het om een vertraging van ongeveer 15 minuten." Ook bij het afladen van de bagage moet rekening gehouden worden met vertragingen.

Op de vrachtluchthaven Brucargo is er ook hinder. "Het personeel heeft er blokkades opgesteld", zegt Fransen. "Ze bezetten twee rotondes en laten met mondjesmaat personeel en passagiers toe. Ook bussen van De Lijn worden doorgelaten, maar op enkele uitzonderingen na worden vrachtwagens er tegengehouden."

De vakbondsacties zorgen in Vlaanderen maar ook in Brussel voor hinder bij De Lijn. "Bij De Lijn mag je er in de avondspits van uitgaan dat ongeveer de helft van alle voertuigen rijdt van en naar Brussel," zegt woordvoerder Joachim Nijs. "Dus toch wel wat meer hinder dan vanmorgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni