Van Reybrouck schrijft sluitstuk theatertrilogie over Afrika

© Bart Dewaele

Na het theaterstuk Die Siel van die mier en Missie schrijft cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck nu het sluitstuk van een trilogie over Afrika. Para gaat over de elitetroepen van het Belgische leger, op missie in Somalië.

David Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van literaire non-fictie, poëzie en theater. Eerder schreef hij  al twee theaterteksten over Afrika. Met Missie brachten regisseur Raven Ruëll en acteur Bruno Vanden Broecke de tekst tot in de theaterzaal. Bij Para verandert er niets aan die samenwerking.

Om Para te kunnen schrijven hanteert Van Reybrouck een werkwijze die hem eigen is: hij duikt in het leven van de personen waar hij over schrijft. Voor dit theaterstuk deed hij onderzoek naar para-commando's, de elitetroepen van het Belgische leger. Hij onderzoekt de missie in Somalië, begin jaren 1990. Hij sprak met de para's, las hun brieven naar het thuisfront en deed onderzoek naar de tragische kant van militaire interventies. Want hoewel de para's op een vredelievende missie waren, bleken hun daden niet altijd even koosjer.

Het resultaat is een 'geslaagde, meeslepende monoloog', waarin Van Reybrouck de reis beschrijft die een mens moet afleggen om soldaat te worden. Acteur Vandenbroucke: "Om iemand te kunnen vermoorden, moet je eerst leeggemaakt worden. In de tekst staat letterlijk: in een hol vat kun je veel steken. Alleen zo kan je bevelen klakkeloos uitvoeren."

Voor Para onderzocht Van Reybrouck, net als voor Missie een uitzonderlijk beroep. Mensen als missionarissen of para-commando's verdienen het volgens hem om gehoord te worden. "Niet om ze in een positief of negatief daglicht te stellen, wel om ze te begrijpen."

Para gaat 1 december in première bij de KVS. Later in december is de voorstelling nog negen keer te zien.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Vlaamse besparingen in Brussel: analyse en reacties
  • Het juridische kluwen van draagmoederschap
  • Interview met de voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg.
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Keith Haring: the radiant baby is coming to Bozar
  • Mati Diop: une étoile cannoise brille sur Dakar
  • Angélique Kidjo: niet Afrikaans, niet Europees, maar gewoon anders
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement