Vanden Borre betreurt dat buurtinformatienetwerken ongekend en onbemind zijn in Brussel

Mathias Vanden Borre 4 N-VA installatie Brussels Parlement Mathias Vanden Borre 4 N-VA installatie Brussels Parlement
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Mathias Vanden Borre 4 N-VA installatie Brussels Parlement
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Mathias Vanden Borre 4 N-VA installatie Brussels Parlement

"Slechts 5 Brusselse gemeenten hebben in totaal 13 buurtinformatienetwerken (BIN), een samenwerking tussen gemeente, politie en buurtbewoners om overlast en criminaliteit te voorkomen en aan te pakken. Terwijl de Brusselse regering het nut van een BIN erkent, weigeren heel wat burgemeesters het bij de bevolking te promoten", betreurt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA), die minister-president Vervoort daarover ondervroeg.

De N-VA wijst erop dat de voorbije vier jaar het aantal buurtinformatienetwerken in Vlaanderen en Wallonië gegroeid is met gemiddeld 68 en 32 BIN's per jaar. "Dat staat in schril contrast met de situatie in Brussel, waar het aantal BIN's in de periode 2017-2021 gegroeid is van 8 naar 13. Brussel-Stad telt er maar één, net zoals Elsene en Ganshoren. Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Agatha-Berchem zijn met elk 5 buurtinformatienetwerken de beste leerlingen van de klas", aldus Vanden Borre.

Omdat de buurtbewoners, de politie en het gemeentebestuur van Sint-Agatha-Berchem zeer tevreden zijn over de werking daarvan, heeft de gemeente sindsdien een buurtinformatienetwerk in elke wijk. "Dit zou een voorbeeld moeten zijn voor de andere gemeenten. Maar er heerst bij veel burgemeesters onwil om dit instrument te proberen, ondanks het feit dat het echt wel zijn nut heeft bewezen. Ze verzetten zich tegen het idee om de oprichting ervan bij burgers aan te moedigen", stelt Vanden Borre.

Sociale cohesie


Een evaluatie van de UGent toont aan dat de aanwezigheid van een BIN een positieve invloed heeft op de band tussen politie en burger, de subjectieve veiligheid en de sociale cohesie in de wijk. "In de politiezones Brussel-Noord, Marlow en Brussel-Zuid is er zelfs geen enkele BIN. Nochtans zijn er in die laatste zone wijken waar de relatie tussen de buurtbewoner en de politie onder spanning staat. Het is onbegrijpelijk dat buurtinformatienetwerken daar niet gepromoot worden", vindt Mathias Vanden Borre.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?