Vanhengel: 'Sportministers hebben geen euro veil voor Memorial'

Guy Vanhengel Guy Vanhengel
© Tom Verbruggen
© Tom Verbruggen

In het Brussels Parlement heeft minister van Financiën, Guy Vanhengel (OpenVLD), uitgehaald naar de Vlaamse en Franstalige gemeenschapsministers voor Sport. Zij zijn volgens Vanhengel niet bereid ‘om ook maar euro vrij te maken om een oplossing te zoeken voor de Memorial Van Damme’.

Vlaams minister van Sport, Philippe Muyters (N-VA), en Frans Gemeenschapsminister van Sport, Rachid Madrane (PS), moeten het ongelden in de commissie territoriale ontwikkeling van het Brussels Parlement. Volgens Guy Vanhengel zijn de twee niet bereid een oplossing te vinden voor de Memorial Van Damme. De Memorial moet op zoek naar een nieuwe locatie omdat het Koning Boudewijnstadion moet wijken voor het stadsvernieuwingsproject NEO op de Heizel.

Oppositie én meerderheid maken zich zorgen
“Ik begin me ongerust te maken want de tijd dringt”, zegt Fabian Maingain (DéFI). Een opvallende uitspraak komende vanuit de meerderheid. Arnaud Pinxteren (Ecolo) stelt zich de vraag of de Memorial zelfs nog op de Heizel kan doorgaan als de werken voor NEO eenmaal starten. “Die werken starten vroeger dan de uiteindelijke vertrekdeadline voor de Memorial”, klinkt het.

Volgens Guy Vanhengel kan de Memorial “zeker tot 2020 in het Koning Boudewijnstadion blijven.” Dat is een eerdere deadline dan 2022, het uiterste vertrekjaar dat tot nu toe de ronde deed.

Alleen Gewest en Stad zoeken oplossingen
De Memorial Van Damme moet hoe dan ook op zoek naar een nieuwe locatie. Daarover loopt op dit moment nog een studie van Beliris, het federaal investeringsfonds voor Brussel. “De resultaten verwachten we zomer 2017”, zegt Guy Vanhengel.

Het grote probleem ligt volgens de minister bij de financiering. “Voetbal kan je privaat financieren, voor atleliek is privékapitaal vinden zo goed als onmogelijk. De Stad Brussel en het Gewest kunnen die inspanning niet alleen dragen. Maar noch de gemeenschapsministers van Sport, noch de atletiekfederaties, zelfs niet het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité willen hun nek uitsteken.”

Die uitspraak stoot op protest bij de oppositie. Die vindt het feit dat er overheidsgeld gaat naar het Eurostadionproject op Parking C van de Heizel en niet naar een nieuw stadion voor de Memorial de wereld op zijn kop.

Federale overheid moet meebetalen
“Bij CD&V zijn we voor een tweestadionoplossing”, zegt Brussels Parlementslid Brigitte Grouwels, “beide gemeenschappen moeten daar hun verantwoordelijkheid nemen. Maar ook de federale overheid moet hier haar rol spelen. Het gaat hier tenslotte om voetbal en atletiek. Dat zijn sporten en sportenevenementen met een internationale uitstraling.”

Sluipende besluitvorming
Sleutelelement in het dossier is dus of en wanneer het Koning Boudewijnstadion precies tegen de vlakte moet. In de erfpachtovereenkomst met bouwheer Unibail-Rodamco zou staan dat het stadion sowieso moet afgebroken worden om er woningen te bouwen. Brigitte Grouwels vroeg aan minister Vanhengel of dat ook daadwerkelijk zo is maar kreeg geen antwoord.

“Ik blijf daar op mijn honger zitten. Ik denk dat het belangrijk is dat daar snel duidelijkheid in komt. Als zou blijken dat het Koning Boudewijnstadion moet of mag afgebroken voor woningen is er eigenlijk al beslist. Dat zou sluipende besluitvorming zijn.”

Dreigen met een onderzoekscommissie
Die mogelijke sluipende besluitvorming stoot Johan Van den Driessche (N-VA) duidelijk voor de borst. “Waarom mag de renovatie van het Koning Boudewijnstadion niet ernstig worden onderzocht? Ik wil weten wat er gebeurd is in de onderhandelingen met bouwheer Unibail-Rodamco. Waarom is de bestemming voor die ruimte naar woningen gegaan? Financieel brengt dat meer op, dat weten we allemaal.”

Van den Driessche gaat zelfs een stap verder: “Ik stel mij grote vragen, ik heb echt de indruk dat hier zaken verstopt worden. We krijgen geen duidelijke antwoorden. Ik ga vragen aan het parlement om een onderzoekscommissie op te richten om na te gaan wat daar juist gebeurd is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?