Vorig jaar 600 klachten over onbewoonbare panden in Brussels Gewest

© PhotoNews

In het Brussels Gewest zijn in 2021 in totaal 598 klachten ingediend over een pand dat onbewoonbaar was. De vele controles op de verschillende panden die in slechte staat zijn, leidde uiteindelijk tot meer dan 200 verhuurverboden. Die cijfers verkreeg Brussels parlementslid Bianca Debaets na een vraag aan bevoegd Brussels minister van Huisvesting Nawal Ben Hamou.

De vele klachten die doorheen het jaar worden ingediend zijn een belangrijke bron voor de huisvestingsdiensten om ook over te gaan tot actie. Bovendien werd het aantal controles vorig jaar verdrievoudigd dankzij een personeelsuitbreiding. In totaal werden er 1.226 controles uitgevoerd.

Dat leidde tot 363 ingebrekestellingen, 135 beslissingen tot onmiddellijk verhuurverbod en 109 beslissingen tot verhuurverbod na ingebrekestelling. De belangrijkste vastgestelde gebreken waren: de veiligheid van de elektrische installaties, gebreken in de ventilatie, de natuurlijke verlichting, de staat van de ramen, de veiligheid van de gasinstallaties en de vochtigheid.

Daarnaast werden nog 127 woningen toch conform verklaard na ingebrekestelling, werden er 161 conformiteitscontroleattesten afgeleverd en ook 87 conformiteitscontroleattesten geweigerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?