Vrouwenketting in Brussel tegen federale besparingen

Een honderdtal vrouwen heeft zaterdagmiddag in Brussel een menselijke ketting gevormd tegen het besparingsbeleid van de Belgische regering. Het ging om een actie naar aanleiding van Wereldvrouwendag, op 8 maart, georganiseerd door de Wereldvrouwenmars, een internationale feministische beweging. Volgens de manifestanten ontmantelt het regeringsbeleid de sociale zekerheid en het hele systeem van sociale bescherming, en zijn voornamelijk vrouwen daarvan het slachtoffer.

"De besparingen zijn een daad van economisch geweld tegen vrouwen", klinkt het bij de manifestanten. "Ze hebben immers vooral een negatief effect op het werk van vrouwen, ze vergroten de pensioenkloof, ze hebben meer kosten en minder middelen tot gevolg, maken de gezondheidszorg duurder en treffen migrantenvrouwen dubbel zo hard."

Volgens de betoogsters bevinden vrouwen zich vooral in de kwetsbare en laagstbetaalde sectoren, hebben ze vaak deeltijdse banen, hebben ze vaak een onvolledige loopbaan en moeten ze heel wat discriminatie en vooroordelen overwinnen om van het leven te genieten en evenveel vrije tijd te hebben als mannen. Ze draaien ook vaak op voor de zorg voor behoevende familieleden, de opvoeding van de kinderen en huishoudelijke taken.

"De politiek stimuleert geen andere taakverdeling en de besparingspolitiek verzwakt in de eerste plaats de openbare diensten", aldus de betoogsters. "Wij vragen dringend een ander beleid, waarin werk wordt gemaakt van openbare diensten, sociale bescherming en economische onafhankelijkheid voor alle vrouwen. Om de dubbele discriminatie van migrantenvrouwen tegen te gaan moeten hun diploma's, ook die van buiten de EU, en hun competenties sneller erkend worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?