Waarom BRUZZ de commentaarsectie onder artikels aanpast

© Saskia Vanderstichele
| Kristof Pitteurs, hoofdredacteur BRUZZ

Vanaf 3 februari voert BRUZZ een belangrijke aanpassing door in de wijze waarop je commentaar kan geven op onze artikels. Je zal niet langer onder elk stuk een discussieforum terugvinden. Nieuw is wel dat er onder elk artikel een feedback-knop komt. Hoofdredacteur Kristof Pitteurs licht de beslissing van de redactie toe in een brief. Eentje waarop reacties, jawel, welkom zijn.

Beste lezer,

Vanaf vandaag sluiten we grotendeels het discussieforum onder onze artikels op BRUZZ.be. Dit is voor elke redactie een moeilijke beslissing, ook voor ons. De vrijheid van meningsuiting is een basisrecht dat met hart en ziel verdedigd moet worden. Alleen zijn er ook grenzen aan die vrije meningsuiting. De jongste maanden zagen we met lede ogen aan hoe discussies op ons platform ontaardden in scheldpartijen en gepest, niet zelden door steeds weer dezelfde kleine groep mensen die zich verborg achter een schuilnaam. Onderbouwde meningen of commentaren – de reacties die we altijd wisten te appreciëren – zagen we steeds minder. De toon en de inhoud van sommige reacties stond geregeld haaks op onze principes.

Het kostte de redactie steeds meer tijd en energie om die discussies binnen de marges van het fatsoenlijke en zelfs het wettelijke te houden. Die tijd besteden we liever aan het zoeken naar de goede verhalen, naar het Brussels nieuws dat er toe doet.

Alternatief

De afgelopen maanden hebben we intensief gezocht naar een nieuw discussieplatform waarop mensen niet langer anoniem kunnen reageren. Dat hebben we vooralsnog niet gevonden. In afwachting gaat de commentaarsectie daarom grotendeels op slot.

Alleen onder een beperkt aantal artikels zal het nog mogelijk zijn om openbaar te reageren. Wij gaan die reacties ook beter monitoren. Wie de regels van het fatsoenlijke overschrijdt, wordt onverbiddelijk verwijderd.

Dat neemt niet weg dat we de mening van wie zich wel aan de regels houdt, blijven op prijs stellen. Daarom vind je voortaan onder elk artikel een reactieknop. Daarmee stuur je opmerkingen, suggesties en kritiek rechtstreeks naar de redactie. Die reacties zullen niet langer altijd voor iedereen zichtbaar zijn, maar zullen ons wel blijven helpen om de kwaliteit van onze berichtgeving te verbeteren.

Blijf ons uitdagen, beste lezer, blijf kritisch, daarmee hebben we geen enkel probleem, maar hou het alstublieft beleefd.

Alvast bedankt,

Kristof Pitteurs

Hoofdredacteur BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?