Als ik een put zou graven voor mijn deur...

Geblinddoekt met je hand een muur betasten en vertellen hoe het voelt... Op een pleintje zitten en in twee minuten een verhaal verzinnen over wie daar toevallig voorbijkomt... Een droom bedenken voor je wijk als je er voor één dag baas was...

... Misschien krijg je wel zo'n opdracht mee als je nu zondag een bezoek brengt aan de buurt waar Imane (12), Zora (11), Kevin (11) en Thibo (12) wonen. Samen met hun klasgenoten en met kunstenares Inne Goris bereiden ze voor jou een spannende 'ontdekkingstocht' voor.

Loop op autoloze zondag 16 september dus gerust de speelplaats op van de school Vier-Winden, hartje Molenbeek. Daar staat voor de gelegenheid van Festival Kanal een mooie houten muur opgesteld, als een grote blokkendoos. Aan de ene kant van de muur hangen de zelfportretten van alle zesdeklassers (zie ook 'SorrySnorry?', hiernaast rechts). En aan de andere kant zitten kastjes. In een van die kastjes ligt een zakje op jou te wachten. Daarin: een paar geheimzinnige voorwerpen, een stratenplan én... opdrachten dus. En dan ga je op pad!

Imane, Thibo & co zijn heel benieuwd naar wat jij zoal meebrengt aan ontdekkingen, kleine schatten en (zelfbedachte) verhalen... uit hún buurt. Want misschien zie jij wel iets wat zij niet zien... En wij waren benieuwd naar hoe deze kids zelf over hun wijk denken, en naar wat zij met Inne hebben verzonnen en uitgespookt...

Voor de vakantie al deden jullie met Inne Goris leuke activiteiten, vooral rond jullie wijk. Een van de vragen die ze stelde, was: "Wat zou je doen als je één dag de baas was?" En?
Imane (I): Dan zou ik alles roze verven: de straten, de gevels, zelfs alle geparkeerde auto's (lacht).
Zora (Z): Ik zou een beetje meer orde brengen en alle vuile mensen wegsturen.
Kevin (K): Ik zou ervoor zorgen dat er meer vriendschap is. Bijvoorbeeld door een groot feest in de straten.
Thibo (T): Ik zou vlakbij een groot voetbalveld maken. En ik zou graag meer plek hebben voor de fietsers, en minder auto's op straat. Van mij mag het wel vaker autoloze zondag zijn.

Zijn er nog zo van die dagen waarop je je meer thuis voelt in je eigen buurt?
Zora (Z): (zonder nadenken) Ja, als het heel erg koud is en het heeft gesneeuwd! Dan kunnen we met sneeuw spelen en ziet alles er een beetje anders uit. Zo mooi wit...
Vorig jaar hebben jullie met heel de school een betoging gehouden en zijn jullie samen naar de burgemeester gestapt. Dat stond toen ook in deze krant. Wat was de reden voor die betoging?
K: We wilden dat er minder geweld zou zijn, minder pesterijen.
T: En dat het hier properder zou worden...

En is het er intussen wat op verbeterd?
I: (schudt van nee) Niet echt, allez, zo ergens tussen de twee.
T: Ik vind eigenlijk dat het nog altijd even vuil is.

Er is dus nog wat werk aan de winkel. Maar is het leuk om hier te wonen?
K + Z + I: Ja, we hebben hier vlakbij het Bonnevie-park, en daar zien we vaak onze vrienden.

"Wat gebeurt er als jij voor jouw deur een diepe put zou graven?": dat was nog zo een van die leuke vragen van Inne tijdens jullie workshops. Dat lijkt me een spannend idee. Waar kwam je dan weer boven de grond??
I: In een roze wereld, natuurlijk! (lacht)
Z: Ik in een dansvoorstelling, waarin ik op klassieke muziek dans, en met enorm veel mensen in de zaal!!
K: Op het voetbalveld van Real Madrid. En daar krijg ik een handtekening van alle spelers.
T: Ik in Hawaï, op een strand met een heel mooie zonsondergang...

Leuk! Wat gaan jullie uiteindelijk doen met de verhalen, ideeën en indrukken die de bezoekers meebrengen van hun wandeling hier in jullie buurt?
Z: We weten het nog niet helemaal zeker, misschien een dansvoorstelling maken? (glimlacht)
Inne: Ik zou het leuk vinden om met die ideeën én met de ideeën van de kids zelf later in de buurt een 'theaterparcours' te bedenken: bijvoorbeeld met Kevin die echt een put graaft in zijn straat, of Zora, die in een winkeletalage staat te dansen... (gelach) Dat zien we nog wel. Maar iedereen is nu al uitgenodigd om volgend jaar in mei, op het Kunstenfestivaldesarts, naar ons resultaat te komen kijken...

Je hoeft trouwens niet tot dan te wachten om al eens langs te gaan. De ontdekkingstocht Ergens hier van Inne Goris en de dertien zesdeklassers van de Vier-Windenschool is op zondag 16 september, vanaf 14 uur (en tot 18 uur). Je beslist zelf hoe lang je onderweg bent. Afspraak op de speelplaats van de school, Merchtemsesteenweg 9 in Molenbeek. Zet al je zintuigen op scherp en zorg dat je je fantasie op zak hebt! (Over te veel uitlaatgassen hoef je je die dag alvast geen zorgen te maken...)

Op Festival Kanal valt nog een en ander te beleven: surf zeker eens naar www.festivalkanal.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.