Belgische bieren en hapjes in verrassende combinaties

Bij cider en wijn eten Spanjaarden van na de middag tot het avonduur een smakelijke, handpalmgrote hongerdoder. Tapas heten die inventieve proevertjes. Ook de Belgische bieren kunnen wat hartigers verdragen dan pindanoten, kaasblokjes, chips en olijven. Dat leert het recepten- en suggestieboek Bapas, dat een nieuwe vorm van culinaire verwennerij aanprijst. De klok rond.

Een lijvig fotoboek over hapjes die bij bier passen - bapas - met snelle recepten als toemaat, dat hadden we nog niet gehad.
Sven Gatz, nog even Brussels politicus totdat hij deze zomer verhuist naar het Brouwershuis op de Grote Markt, wil met zijn coauteurschap van Bapas het Belgische bier eren. Samen met zijn medewerker Jan Pille, met docent voedings- en gezondheidsleer Karl Van Malderen, fotograaf Bram Belet en foodstyliste Inse Van Rossom legde hij zich toe op een receptenboek dat de Belgische streekbieren in de verf zet.

Over drie pagina's krijg je telkens een bapa, een hapje voorgeschoteld, dat een interessant huwelijk sluit met een verfijnd bier. Die bieren komen overigens uit alle Belgische regio's.

Eerst krijg je een basisles in bierproefkunst van Gatz, zodat de smaakpapillen al gaan werken. Vanwaar komt de bitterheid in het bier, dat aromatische, die zoetheid soms, de zurigheid en de weleens zilte smaak? En hoe zit het met de oorsprong van het bier? Wie is de brouwer? En in welk glas drink je het?

Het Bosbier uit het Limburgse Opitter - een fruitbier, zoals de kriekenlambiek in het Pajottenland - past perfect bij wat rauwe venkel, gedrenkt in verhitte camembert (fondue). En bij mosseltjes in saffraansaus past Hopus uit Quenast. Een blonde Leffe mag met popcorn geserveerd, maar dan wel met een dipsausje van aardbeien.

Tips te over om bij heerlijke bieren ook fijne, snel bereide hapjes te serveren. Met onverwachte combinaties om er een aparte avond of - waarom niet? - een heel feest van te ma­ken, helemaal 'Belgisch', naar spijs en drank.

--------------------------
Sven Gatz e.a., Bapas - Belgische biertapas, Standaard Uitgeverij, 251 p., 19,95 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel