Brasserie La Pergola

Onze score
Als mijn Antwerpse bobonne het vroeger over “de Pergola” had, dan bedoelde ze de taverne waar ze met enige regelmaat naartoe trok. Die Pergola is ondertussen failliet, maar die van Laken bestaat nog.

Een pergola is een decoratieve dakconstructie in de tuin die wat schaduw biedt, maar ook nog daglicht doorlaat, en waar klimplanten naar hartenlust tegenop kunnen groeien. Maar als mijn Antwerpse bobonne het vroeger over "de Pergola" had, dan bedoelde ze de taverne waar ze met enige regelmaat naartoe trok.

Die Pergola is ondertussen failliet, maar er zijn verschillende brasserieën en tavernes met deze naam, en die van Laken bestaat nog. Wellicht zien alle Pergola's er ook ongeveer hetzelfde uit: overvloedige lichtinval en met bloemen beschilderde glas-in-loodramen in het plafond moeten de sfeer van een echte pergola imiteren.

In die zin is deze Pergola, vlak bij het om zijn fraaie graffiti vermaarde tramstation De Wand, zelfs een prachtexemplaar. Het nog niet zo lang geleden gerenoveerde interieur is opgetrokken uit namaak-art-nouveau, waarover we ter ere van onze bobonne zaliger voor één keer niet zullen mopperen. De lange, bochtige toog en de monumentale ruiker nepbloemen onder een van de glas-in-loodramen zijn zelfs indrukwekkend. Dan deert het al minder dat het terras gezien de verslechterende weersomstandigheden niet vaak meer zal open zijn dit jaar.

Keurige mensen uit deze kabbelende buitenwijk van Brussel komen hier een van de kraaknette tafeltjes uitkiezen. Voor de lunch of het diner (de americain schijnt de specialiteit van het huis te zijn), of voor een Carlsberg, een van de vele aperitieven, champagnes, geflambeerde koffies, desserten of sterke dranken.

De kriek van 't vat is van Lindemans, en het serveren van kriek zou een constante zijn sinds de eerste wereldtentoonstelling van 1935. Toen was op deze plek, vlak bij de rotonde van de Grote Linde, een taverne gevestigd waar gegoede burgers met die kriek hun pannenkoek doorspoelden.

adres: Pagodenlaan 445, Laken, 02-268.58.49, la.pergola@skynet.be
open: 9.30 > 0.00 uur - keuken van 12 > 14.30 uur en 18 > 22.00 uur

02 268 58 49

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
 • De jachthaven van Brussel: van de stad naar de oceaan
 • Welkom in Broksele, zusterstad van Brussel
 • Big City: Was Hoog-Vorst ooit een kasteelwijk?
 • Op twee wielen door de achtertuin van Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Directie verlaat Joods Museum: 'Antisemitisme fors toegenomen'
 • Le virus n'a pas arrêté le street art
 • Filosoof Bleri Lleshi: 'Wie geen strijd voert, zal niets veranderen'
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement