| Filmmaker Adil El Arbi in Sint-Joost-ten-Node (archiefbeeld).

Filmmaker Adil El Arbi: 'TADA wakkert de vlam in jongeren aan'

TDN
© BRUZZ
20/11/2018

Adil El Arbi houdt er een speciale band met ToekomstATELIERdelAvenir, kortweg TADA, op na. De intussen wereldberoemde filmmaker mag zich sinds april 2015 de allereerste peter van het project noemen. Daar is El Arbi ook erg trots op. “Ik was ooit net zoals die jongeren. TADA staat heel dicht bij mijn leefwereld.”

“TADA maakt dat ik mee kan zorgen voor de toekomst van Brussel. Veel van de jongeren die we ontvangen komen uit maatschappelijk kwetsbare wijken, zoals Sint-Joost-ten-Node. Daar heb ik zelf nog gewoond. TADA biedt die jongeren de unieke opportuniteit om in aanraking te komen met eender welke job. Ik geef filmles, maar ook advocaten, professoren en wetenschappers doen mee.”

“Toen ik gevraagd werd om TADA-les te geven, kende ik het project eerlijk gezegd niet. Maar ik merkte wel dat de jonge gasten in mijn familie er elke week aan deelnamen. Ik ben dan zelf eens een workshop gaan geven en nu ben ik de trotse peter van TADA. Het project stond heel dicht bij mijn leefwereld. Ik was ooit een van die jongeren. En voor je het weet ben je je passie aan het overdragen. Dat komt veel te weinig voor. Binnen die TADA-groepen leeft een bruisende, aanstekelijke energie.”

TADA probeert het cliché van de onbereikbaarheid te doorbreken. Want waarom zouden maatschappelijk kwetsbare jongeren geen chirurg of professor kunnen worden?

Adil El Arbi

“Daarom vond ik dat het iets meer aandacht verdiende. TADA biedt voor veel jongeren een laboratorium voor de toekomst. Daarom wil ik ze een extra push geven en de boodschap meegeven dat ze ervoor moeten gaan. Ik probeer hen de hoop en de overtuiging te geven dat ze hun ambities kunnen nastreven. Het is niet omdat je Mohamed of Mamadou heet dat die jobs onbereikbaar zijn.”

“Als ik filmles geef, wil ik dat iedereen een andere functie uitoefent. Zo wil ik alle kinderen zien acteren, maar moeten ze allemaal ook eens de camera vastgenomen hebben en geregisseerd hebben. Ik krijg heel energetische Brusselse ketten over de vloer, allemaal van verschillende origine. Ze zijn mega geboeid en echt ijverig tijdens de TADA-lessen. Daar put ik zelf ook veel energie uit.”

“Tijdens de TADA-les ontstaan er zoals op een echte filmset wel eens conflicten. De kinderen hebben het dan over creatieve meningsverschillen. Het is wel interessant om die kinderen te zien discussiëren, zoals wij dat doen in de volwassen wereld. Het creatieve genie ontstaat al op 11-12 jaar, dat is duidelijk.”

20181911_TADA_AdilElArbi

| Adil El Arbi met een groep jongeren tijdens de zaterdagschool van TADA.

“Jongeren uit wijken als Sint-Joost associeer je niet snel met film of kunst. Er is vaak een grote kloof tussen de maatschappelijk kwetsbare jongeren in de wijken en de professionele wereld. Die twee werelden komen niet vaak met elkaar in aanraking. Maar wanneer jongeren van voornamelijk allochtone origine in dezelfde ruimte als een advocaat, dokter of politicus zit, stellen ze plots heel boeiende en intelligente vragen. Ik zie dat ze veel potentieel hebben.”

“Vooral jobs die je niet meteen linkt aan allochtone jongeren in Sint-Joost of Molenbeek komen aan bod. TADA probeert het cliché van die onbereikbaarheid te doorbreken. Want waarom zouden kansarme jongeren geen chirurg of professor kunnen worden? Ook het feit dat TADA tweetalig is, vind ik echt geweldig. Het is noodzakelijk in Brussel, maar toch verfrissend. Dat tweetalige aspect geeft extra glans TADA.”

ToekomstATELIERdelAvenir staat dit jaar centraal tijdens de inzamelactie van Brussel Helpt. Schrijf je in voor de Grootste Spaghettislag en steun de zaterdagschool van TADA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving, Adil El Arbi, TADA, ToekomstATELIERdelAvenir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni