© Jasmijn Post | Onderzoeksrechter Philippe Van Linthout met op de achtergrond het Justitiepaleis.

Philippe Van Linthout: ‘Kinderen geïnspireerd zien, is magie'

JP
© BRUZZ
19/11/2018

Onderzoeksrechter Philippe Van Linthout is vrijwilliger bij ToekomstAterlierdelAvenir. "TADA hoeft me niet te betalen om les te komen geven: het brengt me zoveel op."

“Via een collega kwam ik in aanraking met TADA. Mijn interesse was meteen gewekt toen ik hoorde hoe de zaterdagschool zich inzet voor tieners in een maatschappelijk kwetsbare positie. In mijn werkomgeving zie ik de negatieve gevolgen van opgroeien in armoede, zeker toen ik jeugdrechter was. Maar ook nu, als onderzoeksrechter met een specialisatie in terrorisme en cybercrime, kom ik in aanraking met mensen bij wie het ergens tijdens hun levenstraject is misgegaan.”

“Mijn kinderen hebben een nonkel die dokter is en een tante die in het onderwijs werkt. Wat als je geen goede voorbeelden in je omgeving hebt? Via TADA komen de kinderen in contact met beroepen als politieman, architect of journalist. Zodat ze weten waar ze het voor doen als ze naar school gaan, om daarna te gaan studeren. Ik weet wel dat de zaterdagschool geen wondermiddel is. Maar als je tijdens je jeugd voldoende kansen krijgt, zijn de risico’s minder groot. Wie veel op straat hangt, kan in aanraking komen met drugs, en van het één komt het ander. Terroristen zijn ook begonnen met kleine criminaliteit.”

"Het is helemaal niet erg om saai te zijn. Studeren, een job zoeken, zinvol bezig te zijn."

Philippe Van Linthout

“Ik wil jullie nooit in mijn rechtbank tegenkomen,” heb ik wel eens gekscherend tegen de kinderen gezegd. Het is helemaal niet erg om saai te zijn. Studeren, een job zoeken, zinvol bezig te zijn… Als je iets wil kopen, moet je daarvoor sparen. Wie een dikke auto wil, moet daarvoor werken. Tijdens het werken of studeren komen veel mensen vroeg of laat een lief tegen, met wie ze een gezin willen stichten. Dat is de ruggengraat van onze samenleving.”

“Ik kan niet goed tegen linkse geitenwollensokkentypes die zeggen dat er geen problemen zijn met migratie, terwijl heel wat papa’s om 16 uur in het theehuis zitten in plaats van hun kinderen te helpen bij hun huiswerk. Zonder initiatieven als TADA zou er een verloren generatie ontstaan. Veel van de keuzes die een persoon maakt, komen immers voort uit de omgeving waarin diegene opgroeit. Ik ben blij als ik een kleine schakel in het geheel kan zijn, en ertoe kan bijdragen dat ze zin krijgen om te gaan studeren.”

Philippe Van Linthout in de klas

“Tijdens de les spelen we een tafereel uit de rechtbank na. Ze gaan aan de slag met een onderwerp dat hen na aan het hart ligt, bijvoorbeeld een geschil met de huisbaas omdat de familie geen katje mag houden. Ze kruipen in de rol van procureur of de advocaat, en luisteren goed naar elkaars argumenten, en beoordelen streng. Dat is magie, ze zo bezig zien. Ze bloeien op als ik ze bij het debat betrek: ze zijn zo fier als een gieter. TADA hoeft me niet te betalen om les te komen geven: het brengt me zoveel op. Ik stap met een heel warm gevoel buiten."

Brussel Helpt 2018 staat volledig in het teken van ToekomstATELIERdelAvenir (TADA). Bij TADA gaan honderden maatschappelijk kwetsbare tieners uit Brusselse buurten elk weekend vol goesting naar de zaterdagschool.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Philippe Van Linthout, TADA , ToekomstATELIERdelAvenir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni