Rik Baeten (SP.A), Rik Jellema (Groen) en Frank Van Bockstal (CD&V)
Analyse

Nederlandstalig beleid in Etterbeek: Frank en de twee Rikken

Vera Tylzanowski
21/03/2018

Frank Van Bockstal (CD&V) volgde in 2006 de populaire socialist Michiel Vandenbussche op, die dat jaar overleed. Voor de verkiezingen van datzelfde jaar brak Van Bockstal met zijn lijstpartners van CDH en kreeg een plaats op de Lijst van de Burgemeester. Twaalf jaar later is hij nog altijd schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden in Etterbeek.

Van Bockstal is niet de typische ‘negende schepen’ die de gemeente alleen een financieel voordeel oplevert en verder wat lichte bevoegdheden toegewezen krijgt. Naast het Nederlandstalig Cultuurbeleid is hij ook bevoegd voor Begroting, Leefmilieu, Financiën en Stedenbouw. “Met zo’n grote portefeuille is hij zelfs een van de belangrijkste schepenen,” zegt burgemeester Vincent De Wolf (MR).

Van Bockstal is trouwens niet de enige Nederlandstalige schepen. Hij wordt vergezeld door twee Rikken: Rik Baeten (PS-SP.A), bevoegd onder meer voor Sociale Cohesie en Rik Jellema (Ecolo-Groen), bevoegd voor onder meer Openbare Werken en Wegen, en Duurzame Wijkcontracten. Opvallend: in de oppositie zitten er alleen Franstalige politici. Van Bockstal krijgt dus zelden het vuur aan de schenen gelegd over Nederlandstalige Aangelegenheden.

Frank Van Bockstal (CD&V)

Van Bockstal ziet zichzelf en de gemeente vooral als katalysator van het lokale cultuurbeleid. Doel is om de partners gemeenschapscentrum De Maalbeek, de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek, Brede School Domino en het wijkhuis Chambéry te laten samenwerken en hen te ondersteunen. Zo hielp de gemeente met de ontwikkeling van een aanbod voor jonge kinderen, met onder meer Kokeroo in de bib. Die partners zien in hem een betrokken schepen, die regelmatig zijn gezicht laat zien.

Hoewel er wel wat te doen valt in de Etterbeekse Nederlandstalige cultuurscene, trekt de gemeente weinig de aandacht met die evenementen. “Communicatie is een werkpunt, zeker naar die eigen bevolking,” geeft Van Bockstal toe. Dit jaar lanceert de gemeente een gezamenlijke facebookpagina en komt er ook een gezamenlijk logo om het cultuurbeleid meer zichtbaarheid te geven.

Een gemeentelijke basisschool is er niet, en zal er wellicht niet komen. “Het is niet eenvoudig om een kwalitatieve school op te starten. Daarvoor is de administratieve en financiële drempel te groot,” legt Van Bockstal uit. Een gemeentelijke Nederlandstalige crèche is er eveneens niet, en ook daarvoor liggen er geen plannen op tafel.

Als Van Bockstal na oktober opnieuw bevoegd wordt voor Nederlandstalige Aangelegenheden, zal dat zijn derde keer zijn. De christendemocraat wil graag zijn beleid voortzetten, en de kans dat dat lukt is reëel. Een andere kanshebber is de jonge, en nog onbekende, socialiste Myriam Gistelinck (PS-SP.A). Haar partijgenoot Rik Baeten houdt er na oktober mee op en Rik Jellema, lijsttrekker voor Ecolo-Groen, wil zich vooral concentreren op de projecten waar hij al mee bezig is, zoals het wijkcontract Jacht-Gray.

Gistelinck zou graag de gemeente zelf meer initiatief laten nemen en Nederlandstalige speelpleinen op poten zetten of zwemlessen in het Nederlands organiseren in het gemeentelijk zwembad, samen met andere gemeenten.

De Ronde: Etterbeek

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente ETTERBEEK.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Kiest 2018: Etterbeek, Brussel Kiest 2018, De Ronde: Etterbeek, Rik Baeten, Rik Jellema, Frank Van Bockstal, Etterbeek, Nederlandstalig beleid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni