— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Bekende blogger: ‘Franstalige Brusselaars, stem Vlaams’

Stembureau 26 in Brussel-Stad Stembureau 26 in Brussel-Stad
© PhotoNews
| Een stem voor een Nederlandstalige lijst weegt dubbel zo zwaar.
© PhotoNews
| Een stem voor een Nederlandstalige lijst weegt dubbel zo zwaar.

De bekende blogger Marcel Sel roept Franstalige Brusselaars op om voor Nederlandstalige partijen te stemmen. Hij ziet dat als een manier om te vermijden dat N-VA en Vlaams Belang de instellingen blokkeren.

Sel is een bekende en hyperactieve stem in Franstalig België, onder meer op Twitter en via zijn blog un blog de Sel. In een recent artikel roept de opiniemaker de Franstalige Brusselaars nu op om voor Nederlandstalige lijsten te stemmen.

Aanleiding voor de oproep zijn de opeenvolgende opiniepeilingen waarbij N-VA erg hoge toppen scheerde in het Brussels Gewest en zelfs het CDH voorbijstak. Dat succes (in de peilingen toch) verklaren waarnemers voor een groot deel doordat N-VA veel Franstalige kiezers bekoort met haar harde veiligheids- en migratiestandpunten.

Als de resultaten van de verkiezingen de peilingen volgen, kan N-VA de Brusselse instellingen blokkeren, vreest Sel. Hij wijst erop dat de partij daarvoor al genoeg heeft aan een dikke 40 procent van de Nederlandstalige stemmen. De andere partijen zullen immers nooit een coalitie vormen met Vlaams Belang en raken in dat geval niet aan een meerderheid.

Sel roept Franstaligen dan ook op om de nationalisten te stoppen door op de andere Nederlandstalige partijen te stemmen in Brussel. “Ik hoor experts zeggen dat ik zo een loopje neem met het kiessysteem,” zegt hij aan BRUZZ. “Maar het is enkel een reactie op een fenomeen waarbij al een grote groep Franstaligen zegt dat ze voor N-VA willen stemmen.”

Ook politicoloog Dave Sinardet (VUB) roept Franstaligen op om voor Nederlandstalige partijen te stemmen. Hij wijst er onder meer op dat een stem voor een Nederlandstalige kandidaat twee keer zo zwaar weegt. Dat komt door de gegarandeerde vertegenwoordiging in het Brussels parlement. Dat telt 17 Nederlandstaligen op een totaal van 89, ongeacht het aantal stemmen op Nederlandstalige lijsten, terwijl er in 2014 'maar' 11,5 procent Nederlandstalige stemmen waren.

Stem weegt dubbel

Sinardet wijst er ook op dat zo’n demarche een Franstalige Brusselaar bovendien ook nog een stem geeft voor het Vlaams parlement. Wie voor een partij uit de Nederlandse taalgroep kiest in het Brussels parlement, mag vervolgens immers ook nog eens kiezen welke zes Brusselaars naar het Vlaams parlement gaan. Kiezers die de Franse taalgroep kiezen krijgen geen bijkomende stemmogelijkheid meer.

In 2014 riep de –tweetalige – filosoof Philippe Van Parijs (UCL) Frans- en anderstalige Brusselaars nog op om voor Nederlandstalige partijen te kiezen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?