— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Brusselaars over zege Vlaams Belang: 'Als allochtoon beangstigt dit mij heel erg'

© PhotoNews
| Vlaams Belang, met voorzitter Tom Van Grieken, viert de verkiezingsoverwinning.

Hoe voel je je over de overwinning van het Vlaams Belang in Vlaanderen? BRUZZ trok daags na de verkiezingen de straat op en vroeg de mening van enkele Brusselaars. Er heerst vooral verontwaardiging. “Ze stemden voor het Belang omdat de migratieproblematiek veel media-aandacht kreeg."

Annahid wacht op een trein in Brussel-Luxemburg. De tweetalige Brusselse vertelt dat ze nooit had verwacht dat Vlaams Belang zo'n hoge score zou behalen bij de verkiezingen in Vlaanderen. “Als allochtone is dat voor mij heel beangstigend. Ik ben van Armeense origine en zou zelf nooit op Vlaams Belang gestemd hebben, omdat ze veel te negatief staan tegenover allochtonen.”

Annahid
© BRUZZ
| Annahid: "Ik ben van Armeense origine en zou zelf nooit op Vlaams Belang gestemd hebben, omdat ze veel te negatief staan tegenover allochtonen.”

Annahid vertelt dat ze zelf nog niet over de Belgische nationaliteit beschikt. “Ik heb het debat tussen Theo Francken (N-VA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) gevolgd. Tom Van Grieken zei dat de afgelopen vier à vijf jaar Belgische paspoorten werden uitgedeeld in een cornflakesdoos. Die uitspraak klopt helemaal niet, want ik woon hier ondertussen al 14 jaar en heb nog steeds de Belgische nationaliteit niet.”

'Niet verwacht'

De Française Martine kent het Vlaams Belang maar vaag. "Ik weet dat het een extreem-rechtse partij is, iets waar ik sowieso tegen ben, maar ik ken de precieze standpunten van de partij niet."

Buiten het station wacht de Nederlandstalige Manu met haar vriend Nadan op de bus. Ze omschrijft de overwinning van het Vlaams Belang als angstaanjagend. “Ik had het ergens wel zien aankomen, maar ik had niet verwacht dat het zo extreem zou zijn.”

Nadan maakt zich daarentegen geen zorgen. “Volgens mij gaat er absoluut een coalitie gevormd worden zonder het Belang, omdat geen enkele partij met hen zal willen samenwerken.”

Keshia
© BRUZZ
| Keshia: “Ik vind het triest dat Vlaanderen zo gepolariseerd is en dat er meer extreem rechts of extreem links gestemd wordt. "

Twintiger Keshia is ook een Nederlandstalige in Brussel, en is erg teleurgesteld in het verkiezingsresultaat. “Ik vind het triest dat Vlaanderen zo gepolariseerd is en dat er meer extreem-rechts of extreem-links gestemd wordt. Dat betekent dat er blijkbaar toch een heleboel mensen ontevreden zijn met de huidige gang van zaken. In de prognoses werd al aangekondigd dat het Vlaams Belang het goed ging doen. Hun score heeft mij toch verrast.”

'Schuld van jongere generatie'

Volgens Keshia hebben veel mensen op het Vlaams Belang gestemd omdat de migratieproblematiek veel aandacht kreeg in de media. “Ik denk dat mensen de indruk hadden dat de N-VA te weinig deed rond deze problematiek, waardoor ze kozen voor Vlaams Belang.”

De hoge score die het Vlaams Belang behaalt, blijkt voor de meeste voorbijgangers vrij onverwacht. Naast teleurstelling heerst er ook kwaadheid. “De jonge generatie is hier verantwoordelijk voor”, luidt de opmerking van een oudere, Franstalige passant. "De Vlamingen plooien zich helemaal terug op zichzelf."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?