— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Brusselse politici verdedigen dominantie auto niet langer

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Koning auto verliest zijn kroon, blijkt uit een debat op de zender BX1. Voor het eerst waren Nederlandstalige en Franstalige lijsttrekkers samen van de partij.

Op een debat georganiseerd door de Franstalige Brusselse zender BX1 geeft een grote meerderheid van de politieke partijen geen grote steun meer aan extra auto-infrastructuur.

Voor het eerst verzamelden Nederlandstalige en Franstalige lijsttrekkers op een BX1-debat, dat is de Franstalige regionale omroep. Het debat ging hoofdzakelijk over mobiliteit. In tegenstelling tot soortgelijke debatten in het vorige verkiezingsjaar 2012, lijken grote investeringen in auto-infrastructuur niet langer het wondermiddel voor de mobiliteit in Brussel.

De lijsttrekkers waren het er grotendeels over eens dat er blijvend moest geïnvesteerd worden in openbaar vervoer en andere transportmiddelen. Vooral One.Brussels-SP.A, Ecolo en Groen hamerden op grotere investeringen in het openbaar vervoer, Open VLD blijft inzetten op de metro-uitbreiding. Françoise Schepmans, de lijsttrekker voor de Franstalige liberalen van MR, stelde voor om het fiscale voordeel van een salariswagen te vervangen door een woonpremie. Enkel de rechts-liberale Liste Destexhe ging op de rem staan.

De PS stipte bij monde van minister-president Rudi Vervoort aan dat één op de twee gezinnen in Brussel de auto gebruikt, maar dat het ernstige fileprobleem toch dringend aangepakt moest worden. Ook de PTB-PVDA ziet ruimte voor ecologie, maar is fel gekant tegen een stadstol. De partij noemt dat voorstel "een voorbeeld van straffend ecologisme".

Over de algemene principes waren de meeste partijlijsttrekkers het eens, maar over de details verschillen de partijen wel van mening. Over een intelligente kilometerheffing bijvoorbeeld. De Vlaamse christendemocraten zien dat liever federaal georganiseerd, terwijl hun Franstalige tegenhangers het liever op Brussels niveau geklaard zien. Défi wil dan weer dat de heffing in samenspraak met Vlaanderen en Wallonië gebeurt, en dat ze andere verkeerstaksen vervangt.

Woensdag zendt BRUZZ een speciale uitzending van Brussel Kiest uit. Daarin debatteren de Nederlandstalige lijsttrekkers met elkaar in het Brussels parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?