— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

CDH sluit coalitie met N-VA uit

© PhotoNews
| Maxime Prévot, voorzitter van CDH, wil niet samenwerken met de N-VA.

CDH zal "op geen enkele manier" besturen met de N-VA. Dat zegt CDH-voorzitter Maxime Prévot dinsdag in de zakenkrant L'Echo.

De kansen dat er een heruitgave komt van de centrumrechtse Zweedse coalitie worden met de dag kleiner. In de peilingen heeft de coalitie al een tijdje geen meerderheid meer, maar zelfs een uitbreiding van de meerderheid met het Franstalige CDH komt er niet. Dat zegt CDH-voorzitter Maxime Prévot in L'Echo.

Eerder zei Prévot ook al 'non' tegen N-VA-kopstuk Jan Jambon als premier. Daarmee liet hij de deur open voor een federale regering met de N-VA die door een premier van een andere partij wordt geleid. Nu gaat hij een stap verder.

"Op geen enkele manier zal het CDH deel uitmaken van een tweede Zweedse coalitie. Op geen enkele manier zal onze partij bijdragen aan een regering met de N-VA. We willen de Franstalige krachten bundelen met de andere Vlaamse krachten, zodat de N-VA op de bank moet gaan zitten."

Bij N-VA wordt meteen gereageerd op het veto van Prévot. "Prévot geeft nu eindelijk de duidelijkheid die CD&V weigert te verschaffen. Op 26 mei is de keuze duidelijk: ofwel worden de Vlamingen de volgende vijf jaar geregeerd door een Franstalig rood-groen front aangevuld met de christendemocraten, ofwel maken de Vlamingen de N-VA sterk genoeg om dat te blokkeren", luidt het in een reactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?