Pieter De Crem op weg naar de Ministerraad van de Federaal Regering

| De vraag naar een eenmaking van de zes Brusselse politiezones is niet nieuw en na de rellen tijdens oudejaarsnacht in Molenbeek herhaalde Pieter De Crem de noodzaak van zo'n fusie.

CD&V maakt van eenmaking Brusselse politiezones een breekpunt

TD
© Belga
14/05/2019
Updated: 14/05/2019 11.31u

"De eenmaking van de Brusselse politiezones is voor ons een breekpunt in de onderhandelingen". Dat heeft CD&V-minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem dinsdag gezegd in het programma De Ochtend op Radio 1. "Als CD&V daarvan een breekpunt maken, hebben ze daarbij onze steun", reageerde zijn voorganger Jan Jambon (N-VA).

De vraag naar een eenmaking van de zes Brusselse politiezones is niet nieuw en na de rellen tijdens oudejaarsnacht in Molenbeek herhaalde Pieter De Crem de noodzaak van zo'n fusie. Zonder zo'n fusie kan er volgens hem "onmogelijk een goede dienstverlening komen". N-VA-kopstuk Jan Jambon staat op zich achter zo'n fusie, maar maakt wel een aantal kanttekeningen.

6 zones, 19 burgemeesters

"Ga je die zes politiezones dan laten leiden door 19 burgemeesters? Een fusie van de politiezones op zich lost maar een deel van de problemen op", aldus Jambon. N-VA zou daarom graag een stap verder gaan en ook spreken over de fusie van de 19 Brusselse gemeenten.

Er is natuurlijk ook het traditionele verzet langs Franstalige kant tegen een fusie van de politiezones. Maar dat houdt De Crem niet tegen.

BHV

"Brussel-Halle-Vilvoorde zou ook nooit gesplitst worden, maar het is wel gebeurd", aldus De Crem. "Brussel is het knooppunt van ons land. Voor het veiligheidsbeleid van ons land moet er een fusie komen onder eengemaakt commando".

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) was er als de kippen bij om de uitspraken van Pieter De Crem te counteren. In een korte videoboodschap op Twitter dient hij De Crem van antwoord. "Voor het einde van het jaar is het eengemaakt commando een realiteit in de Stad Brussel," zegt hij. (zie filmpje hieronder)

Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) dient Pieter De Crem (CD&V) van antwoord op Twitter. "Stop met de besparingen bij de federale politie. Het is een ramp wat er daar is gebeurd," zegt hij.

Uit het debat tussen De Crem en Jambon bleek verder dat N-VA en CD&V grotendeels op één lijn zitten op het vlak van veiligheidsbeleid. Beide politici staken ook niet onder stoelen of banken dat ze graag een voortzetting zien van centrumrechts.

Antwerpen

Toch vreest De Crem een 'Antwerps scenario' waarbij N-VA de Vlaamse christendemocraten inruilt voor de socialisten. "De coalitievorming in Antwerpen is geen gerustwekkend signaal," aldus De Crem.

Jambon suste meteen en benadrukte dat de situatie in Antwerpen "geen voorafspiegeling is voor wat er na 26 mei te gebeuren staat". "Er is geen enkel voorakkoord tussen N-VA en SP.A," dixit Jambon. De Crem zegt ook openlijk dat hij liever niet in een regering stapt met SP.A of Groen. De CD&V'er lijkt verder weinig bezwaar te maken tegen de mogelijkheid dat Jambon premier wordt.

"Hij heeft de kennis en kunde om dat te doen", zei De Crem, al voegde hij er wel aan toe dat er "meerdere mensen zijn die een goede premier zouden kunnen zijn".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , pieter de crem , eenmaking politiezones , Jan Jambon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni