Charles Picqué (PS): 'Ik denk dat we veroordeeld zijn tot een nieuwe staatshervorming'

26/05/2019
Updated: 26/05/2019 22.29u

Politici van verschillende partijen reageren op de eerste resultaten. De groenen lijken in Brussel en Wallonië op weg naar een verkiezingsoverwinning, de socialisten en liberalen krijgen klappen. Maar er wordt ook angstvallig gekeken naar de opmars van het Vlaams Belang in Vlaanderen.

Charles Picqué (PS)

De PS van Brussels minister-president en parlementsvoorzitter (PS) Charles Picqué speelt voorlopig haasje-over met PS en Ecolo in het Brussels parlement. Hoe ziet hij de top drie eindigen? "We moeten de resultaten nog afwachten. Maar het was verwacht, een verschuiving van de stemmen van de PS naar de PTB, naar Ecolo. In welke verhouding, dat zullen we laten vanavond zien."

Maar omdat het nog wachten is op resultaten van onder meer Molenbeek en Sint-Gillis, gemeenten waar de PS traditioneel goed scoort, is Picqué hoopvol voor zijn partij: "Ik denk dat de PS de grootste partij zal worden. Dat betekent dat de PS een belangrijke verantwoordelijkheid zal opnemen. Ik bedoel daarmee dat de PS een rol moet spelen bij de vorming van een meerderheid in Brussel."

Charles Picqué gaat met pensioen, maar zal hij mee de onderhandelingen voeren? "Dat weet ik niet. Maar ik koester geen illusies over wat er zal gebeuren in de komende dagen en weken en maanden. Ik denk dat wij veroordeeld zijn tot een nieuwe staatshervorming. Ik heb natuurlijk de resultaten aan Vlaamse zijde vastgesteld. En ik kan mij niet inbeelden dat de institutionele vragen weggewerkt zullen worden."

Waarom denkt hij dat het Vlaams Belang sterk doorbreekt in Vlaanderen, maar niet in dezelfde mate in Brussel? ". Veel Vlaamse Brusselaars zijn in feite misschien afkomstig van Vlaanderen, maar ze zijn Brusselaar geworden. En die taalruzies interesseren de jonge Vlamingen van Brussel niet."

Cieltje Van Achter en Karl Vanlouwe (N-VA)

In Vlaanderen gaat N-VA achteruit, maar in Brussel boekt de partij lichte winst. Lijsttrekker voor het Brussels parlement Cieltje Van Achter: "We waren de vierde partij, we zouden naar de tweede partij gaan. Wat zeker is, is dat traditionele partijen fel verliezen."

Of ze hoopt op een extra zetel in het Brussels parlement? "Als dit bewaarheid wordt, hebben wij een extra zetel, samen met Groen. En dan gaat al de rest achteruit. Dus dat zou een mooi resultaat zijn."

In het Vlaams Parlement gaat het Vlaams Belang sterk vooruit, terwijl de N-VA het minder goed doet dan in 2014. Wordt de N-VA een beetje aan de kant geduwd door het Vlaams Belang? Karl Vanlouwe, Brussels lijsttrekker voor Vlaams Parlement: "Nee, absoluut niet. Als we naar de cijfers voor Brussel kijken, is het Vlaams Belang ver achter ons gebleven. Maar alles is heel voorlopig, dus laten we nog even afwachten. Maar er is toch vermoedelijk een vooruitgang voor N-VA in Brussel."

Maria Vindevoghel (PTB*PVDA)

De zetel van Vindevoghel, Brusselse PTB*PVDA-lijsttrekker voor de Kamer, lijkt binnen. Ze spreekt de militanten enthousiast toe: "We hebben een heel concreet toekomstproject. Er moet geïnvesteerd worden in de publieke sector. Er zijn niet veel politici die de publieke sector echt willen versterken."

Ze haalt ook een concrete maatregel aan: "We zijn voor gratis openbaar vervoer. Daarvoor zullen we blijven strijden. Klimaatmaatregelen moeten sociaal zijn, ze mogen de werkenden niets kosten. Ze moeten goed zijn voor werkenden én voor het klimaat."

Tinne Van der Straeten (Groen)

Tinne Van der Straeten, derde op de Brusselse groene lijst voor de Kamer: "De voorlopige resultaten geven aan dat ik wellicht zal kunnen terugkeren naar de Kamer. Het is dankzij onze goede samenwerking met Ecolo, dat we opnieuw een Nederlandstalige Brusselaar, en dan nog wel een groene, naar de Kamer kunnen sturen."

In Vlaanderen scoort Groen minder goed dan in Brussel. "In Vlaanderen is het een gemengd beeld. Er lijkt een forse vooruitgang voor het Vlaams Belang, maar ik zie groene groei in die gemeenten waar we het vlot doen, vooral in de steden eigenlijk, waar we besturen. Dat zien we ook hier in Brussel. Daar waar we effectief dag in, dag uit werken en haalbare oplossingen uitwerken voor de klimaatopwarming. Als we het kunnen tonen, worden we daar effectief voor beloond."

Olivier Deleuze (Ecolo)

Olivier Deleuze ziet twee redenen voor het succes van Ecolo in Brussel. "Eerst en vooral de klimaatopwarming. Dat is een echt issue geworden. En anderzijds: Brussel verandert. Brussel is een moderne stad, met onder andere de Dansaertwijk. Het is niet meer de stad van de vorige jaren. Het is zo tof voor ons dat die moderne stad zoveel voor de groenen stemt."

Bert Anciaux (sp.a)

Bert Anciaux, de lijstduwer bij de opvolgers van de Europese sp.a-lijst, zegt geen goed gevoel te hebben bij de binnenkomende resultaten, die duiden op winst voor zowel extreemrechts als extreemlinks. “Zowel Vlaams Belang als PVDA krijgt stemmen van mensen die kwaad zijn, die echt zwaar ontgoocheld zijn in het beleid. Ik begrijp die ontgoocheling, ik begrijp die woede over een heel asociaal beleid.”

Anciaux betreurt dat zijn partij er niet in geslaagd is om die woede te kunnen recupereren. "Het is echt omdat wij nog bekeken worden als een partij zoals de andere, wat Vlaams Belang en PVDA niet zijn. Daarom zijn veel mensen gewoon afgehaakt van de politiek. En we moeten dat heel ernstig nemen.”

Of de sp.a dan aan verandering toe is? “Dat heb ik niet gezegd. Ik heb gezegd dat wij er op dit ogenblik nog niet in geslaagd zijn, omdat we nog te veel vereenzelvigd worden met de macht. Misschien moeten we dat gewoon een tijd uitzweten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , Olivier Deleuze

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni