— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Défi wil mee regeren: 'Maar N-VA is uitgesloten'

© photonews
| Bernard Clerfayt, lijsttrekker Brussels Parlement

In Brussel is Défi de enige regeringspartij die niet door de kiezer werd afgestraft. "Dankzij het goede werk van Gosuin en Jodogne", klinkt het in koor vanuit het hoofdkwartier van de partij. "Onze partij staat voor goed bestuur."

Volg ook de uitslagen voor het Brussels Parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

Met resultaten van nog minder dan vijftig bureaus die geteld moeten worden, lijkt Défi te stranden op 14 procent. In 2014 haalde de partij 14,8 procent van de stemmen voor het Brussels Parlement. In tegenstelling tot de andere Brusselse regeringspartijen als PS, CDH, Open VLD, CD&V en SP.A/One.brussels is Défi de enige partij die niet zwaar werd afgestraft.

"We worden erkend voor ons betrouwbaar werk in de Brusselse regering", verklaart partijvoorzitter Olivier Maingain. "Wij zijn een pragmatische partij en wij gaan voor concrete resultaten. Kijk maar naar de daling van de werkloosheid", vult Brussels lijsttrekker en burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt aan. Maingain: "Didier Gosuin was de beste minister van alle regeringen."

'Verandering'

Die minister neemt afscheid van de politiek. "Iedereen dacht dat Défi zou verdwijnen zonder mezelf of Gosuin, een stemmenkanon", aldus Olivier Maingain. "De jongere kandidaten hebben aangetoond dat ze de fakkel kunnen overnemen", vult zoon Fabian Maingain aan. Dat de traditionele partijen stemmen verliezen, is volgens Défi een "teken dat de kiezer verandering wil." "Dat verklaart ook de forse winst van Ecolo en PTB", zegt Clerfayt. "Maar wij willen die verandering omarmen, ook voor Brussel."

Aan Franstalige kant haalde Bernard Clerfayt (voorlopig) het meeste voorkeursstemmen. "Hij is heel populair in Schaarbeek", aldus Fabian Maingain. "We zijn heel blij dat de Brusselaars hem gevraagd hebben om zijn verantwoordelijkheid te nemen."

Want regeringsdeelname is uiteindelijk wel de bedoeling voor Défi. "Ons resultaat laat ons toe om aan de onderhandelingstafel te zitten", stelt de partijvoorzitter duidelijk. "Met wie we willen samenwerken aan Franstalige kant zal afhangen van coalities op hogere bestuursniveau's, maar aan Vlaamse kant lijkt een samenwerking met Groen, Open VLD en One.brussels het meest evident. N-VA is uitgesloten." Dat zegt ook Clerfayt.

Bernard Clerfayt (Défi), burgemeester van Schaarbeek
© PhotoNews
| Bernard Clerfayt (Défi)

Blijf op de hoogte van de regionale, federale en Europese verkiezingen. Op verkiezingsdag maar ook de dagen en weken nadien als de nieuwe coalities vorm krijgen en ministerposten verdeeld worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?