— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Dit zijn de Brusselaars in het Vlaams parlement

Veel nieuwe gezichten voor Brussel in het Vlaams parlement, Sommigen zijn nieuw op het Vlaamse niveau, anderen dan weer helemaal nieuw in de politiek. Alleen Karl Vanlouwe (NV-A) blijft op post.

Hannelore Goeman, lijsttrekker Vlaams Parlement voor SP.A
© SP.A
| Hannelore Goeman

Hannelore Goeman (One.brussels) verhuist van het Brusselse parlement naar Vlaanderen. Als een van de weinige sterkhouders na de zware verliezen bij One.Brussels wil ze daar inzetten op welzijn en onderwijs voor Vlaamse Brusselaars. Goeman leek eerst op weg naar de Europese lijst, een niveau waar ze veel affiniteit mee heeft, maar kon dan toch lijsttrekker zijn voor het Vlaams parlement, nadat Bert Anciaux zijn kandidatuur zelf introk.

Els Ampe, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement voor Open VLD
© Open VLD
| Els Ampe, Open VLD.

Els Ampe (Open VLD) is met 3.851 voorkeursstemmen met voorsprong de populairste Brusselse politicus voor het Vlaams parlement. De Lakense, die eerder schepen voor mobiliteit was in Brussel-Stad, verhuist van het Brusselse niveau naar Vlaanderen. Al wil ze daar zich niet louter met gemeenschapsbevoegdheden bezighouden, wat nochtans decretaal zo bepaald is. "Ik blijf gaan voor metro, onderwijs en 5G", schrijft ze op haar Facebookpagina.

Karl Vanlouwe, lijsttrekker bij de effectieven op de lijst van N-VA voor het Vlaams Parlement
© N-VA
| Karl Vanlouwe, N-VA.

Karl Vanlouwe (NV-A) blijft als enige van zijn voormalige collega’s overeind. De fiere Brusselse Vlaming wil de sterke banden tussen Brussel en Vlaanderen in stand houden. Behalve Vlaams Parlementslid is Vanlouwe ook gemeenteraadslid in Ganshoren en aftredend deelstaatsenator. De geboren West-Vlaming leunt aan bij de strekking-Francken, wat zich ook doortrekt in zijn Twitter-persona.

Annabel Tavernier, plaats 2 bij de effectieven op de lijst Van N-VA voor het Vlaams Parlement
© N-VA
| Annabel Tavernier, N-VA.

Annabel Tavernier (N-VA) trad deze verkiezingen voor de eerste keer van achter de schermen bij de N-VA en mag onmiddellijk zetelen. De voormalige fractiemedewerkster haalt met 1439 het laagste aantal voorkeursstemmen uit deze lijst. Tavernier was voordien ook zeer actief in de lokale partij-afdeling van Schaarbeek.

Stijn Bex, kandidaat Vlaams Parlement voor Groen
© Groen
| Stijn Bex, Groen.

Als lijsttrekker mag Stijn Bex (Groen) tevreden terugkijken op een uitzonderlijk succesvolle campagne. Hij trok samen met zijn partijgenoten Groen van één naar twee Brusselse zetels in het Vlaams parlement. Mobiliteit is zijn grootste focus. Sinds een mislukte gooi voor de Leuvense gemeenteraad en een aantal jaren in de luwte trad hij deze verkiezingen met succes op de voorgrond, en haalde hij onmiddellijk 3.046 voorkeursstemmen. Hij komt daarmee op de tweede plaats, achter Els Ampe van Open VLD.

Celia Groothedde, kandidaat Vlaams Parlement voor Groen
© Groen
| Celia Groothedde, Groen.

Celia Groothedde (Groen) kwam als wit konijn onmiddellijk op de tweede plaats op de Vlaamse lijst, en mag dus nu de spiksplinternieuwe zetel voor Groen invullen. De schrijfster haalde met 3.031 opvallend veel voorkeursstemmen. Groothedde Ledoux schrijft ook: fictie, non-fictie, columns en opinies. Bij uitgeverij Vrijdag publiceerde ze verschillende boeken, waarvan een de longlist van een debuutprijs haalde. Even brak ze met Brussel, maar nu is ze dus helemaal terug.

Het Vlaams Parlement telt 124 leden, waarvan er 6 worden verkozen in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Die parlementsleden mogen in de plenaire vergadering enkel stemmen over gemeenschapsaangelegenheden, niet over gewestbevoegdheden, omdat ze niet in het Vlaamse Gewest wonen.

Hoeveel stemmen hebben de politici afzonderlijk behaald? Dat lees je in de voorkeurstemmen voor het Brussels Parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?