— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Ecolo net niet de grootste

© PhotoNews
| Zakia Khattabi (Ecolo), Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Meyrem Almaci (Groen) op het podium van de Magdalenazaal.

Ecolo maakt een grote sprong voorwaarts, maar is uiteindelijk niet de grootste partij in het Brussels parlement. Daardoor kunnen de groenen niet meteen aanspraak maken op het minister-presidentschap.

Volg ook de uitslagen voor het Brussels Parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

Ecolo boekt bijna overal forse winst, maar de Franstalige ecologisten deden het vooral goed in Brussel, waar ze hun score bijna verdubbelen na hun electorale oplawaai in 2014. "We komen van ver", begon covoorzitster Zakia Khattabi haar overwinningsspeech voor een uitbundige Magdalenazaal. "Enkele maanden terug was er al een eerste positief signaal en dat is nu bevestigd. De groene golf is nog sterker geworden en de politieke ecologie staat meer dan ooit op de kaart."

In de loop van de avond kreeg de overwinning wel wat minder glans omdat de PS uiteindelijk toch de grootste partij blijft in het Brussels parlement. Ecolo lag aanvankelijk op kop, maar de voorlopige resultaten kwamen vooral uit de rijkere kantons in het oosten en zuiden van de stad. De stemmen uit de kanaalzone hielden de socialisten uiteindelijk overeind. Daardoor kan Ecolo niet meteen aanspraak maken op het minister-presidentschap.

Klimaat

Bij de groenen werd er ook vol afschuw gesproken over de resultaten in Vlaanderen, waar het Vlaams Belang de grote overwinnaar is. "We blijven strijden voor hoop, openheid en solidariteit, tegen angst en duisternis", zei Khattabi in dat verband. Burgemeester van Watermaal-Bosvoorde Olivier Deleuze noemde de uitslag "zorgwekkend".

In de Kamer hoopten Ecolo en Groen samen de grootste fractie te worden, maar dat lukte niet. Ondanks fors verlies blijft N-VA daar de grootste. De ecologisten staan echter niet te springen om te besturen met de nationalisten. "Wij gaan voor ecologische en sociale rechtvaardigheid en willen een bestuur waarbij België en het klimaat winnen", aldus Khattabi. "We hebben nu tien jaar om iets te doen voor onze planeet."

Blijf op de hoogte van de regionale, federale en Europese verkiezingen. Op verkiezingsdag maar ook de dagen en weken nadien als de nieuwe coalities vorm krijgen en ministerposten verdeeld worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?