— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Ecolo trekt folder over hoofddoek en onverdoofd slachten in na storm van protest

© Michel Henrion via Twitter
| Deze flyer deelden leden van Ecolo uit in Laken
Updated: 15-05-2019 - 17:45

Na hevig protest, zowel binnen als buiten de partij, heeft Ecolo een folder van de lokale afdeling van Laken ingetrokken. Daarin pleitte men voor het dragen van een hoofddoek in de administratie en voor het onverdoofd slachten. De folder was ondertekend door huidig fractieleider in het Brussels Parlement en lijstduwer Zoé Genot en het nummer 9 op de Brussels lijst Ahmed Mouhssin.

"Moet de hoofddoek toegelaten worden in het loket? Ja. Moeten ouders van leerlingen vakantiedagen kunnen kiezen op basis van geloofsovertuiging? Ja. Hoofddoek op school? Ja. Ecolo is voor onverdoofd slachten in Brussel."

Dat staat er allemaal te lezen op een flyer die in Laken werd uitgedeeld door leden van Ecolo. De flyer zou komen van de lokale afdeling van de groenen in Sint-Joost en werd ondertekend door lijstduwer voor het Brussels Parlement Zoé Genot en nummer negen Ahmed Mouhssin.

'Hallucinant'

De boodschap op de flyer leidt alvast tot heel wat discussies op sociale media. "Wanneer Ecolo over de schreef gaat met haar communautarisme", tweette Brussels CDH-voorzitter Jean-François Thayer. "Dat ze zo laag zijn gevallen. Hallucinant", klinkt het bij MR-woordvoerder Georges-Louis Bouchez. "Ecolo verspreidt een flyer op de markt waarin ze beweren vóór het onverdoofd slachten te zijn. Wat zal het zijn beste ecologisten? In het parlement zus, op de markt zo", tweette CD&V-kandidaat Eric Laureys.

Niet alleen op sociale media, maar ook binnen de partij zelf leidt de flyer tot discussies. "Wij waren niet op de hoogte. Toen ik er twee uur geleden van hoorde, hebben we meteen gevraagd om de flyer niet meer uit te delen. Ze zijn ermee gestopt", verzekert Brussels lijsttrekker Alain Maron.

'Niet volgens de regels'

"Zulke flyers worden altijd door onze regionale afdeling besproken. Dat was hier niet het geval", aldus Maron. "Dit is niet conform aan onze regels, zowel op vormelijk als inhoudelijk vlak."

Welk standpunt Ecolo net over de bewuste kwesties inneemt, is niet meteen duidelijk. "Wij hebben op dat vlak liberale standpunten, maar met nuances. Die nuance is er helemaal niet in de flyer", zegt de lijsttrekker, die verder doorverwijst naar het programma - waar geen woord over hoofddoeken of onverdoofd slachten in vermeld is - en verder geen commentaar wil geven.

Groen is wel duidelijk

Groen en Ecolo gaan prat op hun verbondenheid - getuige daarvan de uitwisseling van Erasmuskandidaten op hun federale lijsten. Maar de Nederlandstalige groenen nemen wel een duidelijk standpunt in. "We zijn voorstander van het verdoofd slachten, omwille van dierenwelzijn", zegt Brussels lijsttrekker Elke Van den Brandt. "We zijn tegen een algemeen hoofddoekenverbod, maar lokaal kan het wel."

Groen distantieert zich ook van de flyer die uitgedeeld werd. "Dat is niet de manier waarop wij aan politiek doen", aldus Van den Brandt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?