— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Ecolo zet Waals licht op groen voor onderhandelingen met PS

© PhotoNews

De federatieraad van Ecolo heeft vrijdagavond het licht op groen gezet om onderhandelingen met de PS op te starten over een "basisnota". Die tekst moet de grote lijnen uitzetten van een regeerverklaring voor het Waalse gewest en de Franse Gemeenschap (Fédération Wallonie-Bruxelles). Dat meldden de Franstalige groenen na afloop van de vergadering.

Partijvoorzitters Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet en de parlementsleden Stéphane Hazée en Barbara Trachte hebben een mandaat gekregen om die onderhandelingen op te starten. De basisnota moet "de centrale assen van de ambitieuze regeerverklaringen" uittekenen, die zoveel mogelijk de "ecologische, solidaire en democratische transitie" vertalen die Ecolo nastreeft.

Eerder op de dag had de PS formeel aan Ecolo gevraagd om onderhandelingen op te starten voor de vorming van een Waalse regering en een regering van de Franse Gemeenschap. De PS wil samen met Ecolo een "basisnota" opstellen die de hoofdlijnen van een regeerverklaring uitzet, zei de PS na afloop van het partijbureau.

PS en Ecolo halen samen geen meerderheid in het Waals Parlement. De PS zegt nog altijd een "zo progressief mogelijk" regeerakkoord te willen. Het CDH en de PVDA kozen voor de oppositie en met de MR wordt tot nader order niet onderhandeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?