— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Edito: kiezen met kennis van zaken

Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine
© Saskia Vanderstichele
| Steven Van Garsse, redactiechef BRUZZ.
© Saskia Vanderstichele
| Steven Van Garsse, redactiechef BRUZZ.

Over ruim een week trekt u zich opnieuw enkele ogenblikken terug in het stemhokje. Achter een gordijntje, ergens in een van de vele openbare gebouwen van ons Brussels Gewest. U kiest vier parlementen. U komt er niet onderuit. De stemming in België is verplicht.

Het is een bijzonder, ietwat spannend moment. U ziet uw buren af- en aanlopen naar het stemlokaal. De sfeer is meestal opperbest, op het gemoedelijke af, voor dit ultieme moment van geheimhouding dat tegelijk veronderstelt het openbare leven de komende vijf jaar mee te gaan bepalen. U weet dat. Uw buren weten dat ook. Dat alleen al geeft een zekere vorm van verbondenheid.

Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine

Met wat geluk moet u niet te lang aanschuiven, daar zorgen de organiserende politici wel voor, als ze een beetje slim zijn.

Een recordaantal achttienjarigen gaat voor het eerst stemmen. Onder meer voor hen, maar eigenlijk voor iedereen hebben we een speciaal magazine samengesteld, dat vanaf woensdag overal in de stad ligt en u hieronder al kan doorbladeren. We interviewden de Nederlandstalige lijsttrekkers voor Brussels en Vlaams Parlement en brengen het Europese protest in Brussel in beeld.

Maar we blikken ook met enkele rapporten terug op de voorbije legislatuur. En we analyseren waar deze verkiezingen precies om draaien. Wat de inzet is voor de Franstalige politici in de hoofdstad. En hoe moet u ook alweer stemmen voor die verschillende verkiezingen? Ook dat leggen we u uit.

Kunt u er nog niet genoeg van krijgen, dan zijn er de andere BRUZZ-platformen waar de verkiezingen zeer ruim aan bod komen.

Er rest ons nog een advies: stemmen doe je voor de juiste. Dat is altijd zo geweest en is nu niet anders. Succes!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?