— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Franstaligen verkiezen Elio Di Rupo als premier

© PhotoNews
| De populariteit van de PS neemt in zowel Wallonië als in Brussel toe.

Onder de taalgrens wordt Elio De Rupo (PS) naar voren geschoven om Charles Michel (MR) op te volgen als premier. Dat blijkt uit een politieke peiling van de kranten Le Soir en Het Laatste Nieuws en de omroepen VTM en RTL. De topkandidaat is nog steeds Jan Jambon (N-VA).

Als het van Franstalig België afhangt neemt Elio Di Rupo vanaf 26 mei het premierschap over van Charles Michel. In 'De Grote Peiling' werd gepolst naar de populariteit van vijf kandidaat-premiers, waarvan drie Vlaamse en twee Franstalige.

Brussel en Wallonië kleuren rood

In Wallonië staat Di Rupo met 36 procent in de peilingen voor Charles Michel (23 procent). De populairste Vlaming is Kristof Calvo (Groen) met 19 procent. De Mechelaar geniet van de Franstalige kiezer de voorkeur op Jan Jambon (N-VA) en Wouter Beke (CD&V), die respectievelijk 12 en 10 procent van de stemmen zouden krijgen.

In Brussel is de volgorde dezelfde als in Wallonië, maar zijn de onderlinge verschillen kleiner. Di Rupo haalt 28 procent van de stemmen, en is dus ook in de hoofdstad populairder dan Michel (24 procent). Calvo (23 procent) benadert de huidige premier, Jambon (16 procent) en Beke (9 procent) sluiten de rij.

Jambon topfavoriet

Jambon is met 39 procent dan weer afgetekend de winnaar van de peiling in Vlaanderen, gevolgd door Beke (23 procent) en Michel (15 procent). Opvallend: de huidige premier scoort in de peiling bij de Vlamingen beter dan Calvo (14 procent). Op Di Rupo (9 procent) zitten nog maar weinig mensen in Vlaanderen te wachten.

Voor heel België komt dat neer op een afgetekende overwinning voor Jambon, met 29 procent van de 2.522 respondenten. Hij geniet duidelijk de voorkeur op de vier kandidaten Di Rupo (19 procent), Beke (18 procent), Michel (18 procent) en Calvo (16 procent).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?