BEELD verkiezingsposters BRUZZ ACTUA 1627
© Bart Dewaele | Franstalige partijen krijgen in sommige gemeentes meer ruimte dan Nederlandstalige partijen op de panelen (archiefbeeld).

Gemeentes geven Franstalige partijen meer ruimte voor verkiezingsaffiches

JP
© BRUZZ
17/04/2019

In de gemeentes Watermaal-Bosvoorde, Vorst en Etterbeek krijgen Franstalige partijen dubbel zoveel ruimte voor hun verkiezingsaffiches als de Nederlandstalige partijen. Er wonen immers ook meer Frans- dan Nederlandstalige inwoners, redeneert bijvoorbeeld burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo). "Dat druist in tegen de geest van de regelgeving," klinkt het bij een expert.

In de gemeente Watermaal-Bosvoorde vindt burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) de verdeling logisch, aangezien hij heeft gekeken naar het aantal bewoners in zijn gemeente. "Dit doen we elke verkiezing zo," reageert hij. "Er wonen immers zo’n 16.000 Franstaligen in onze gemeente, en rond de 700 Nederlandstaligen."

De gemeente Vorst legde tijdens de laatste gemeenteraad vast dat Franstalige partijen zes borden krijgen, en drie borden aan de Nederlandstalige partijen, zo staat te lezen in het reglement betreffende de voorwaarden van aanplakking op verkiezingspanelen. Burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) zegt in een gesprek met BRUZZ echter dat beide taalgroepen even veel ruimte zullen krijgen.

In Etterbeek hebben alle fracties die in de gemeenteraad zitten recht op twee borden, zo beslisten de fractieleiders. Elke andere partij die in het Brussels parlement zit en meer dan drie verkozenen heeft, krijgt een half bord, en de resterende partijen samen hebben recht op anderhalf bord, met een maximum van een half bord per partij.

Een soortgelijke regeling paste Schaarbeek bij de gemeenteraadsverkiezingen eind 2018 toe, iets wat toen aangeklaagd werd door de lokale N-VA. Ook nu krijgen de partijen die al vertegenwoordigd zijn op een van de beleidsniveaus er een voorkeursbehandeling. "Zij krijgen telkens één paneel van de 20 die op elke plakplaats beschikbaar zijn", licht woordvoerder Marc Weber van Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) toe. "Daardoor worden zowat 15 panelen al gebruikt. De kleinere nieuwe partijtjes moeten de resterende panelen onder elkaar verdelen."

Watermaal-Bosvoorde
In de gemeente Watermaal-Bosvoorde krijgen de Franstalige partijen dubbel zoveel ruimte als de Nederlandstalige partijen.

Overal andere regels

"Bij de vorige verkiezingen speelde hetzelfde probleem," becommentarieert de oud-griffier van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Daniel Buyle. "Het is niet wettelijk geregeld; de gemeentes mogen zelf bepalen hoe ze de panelen verdelen. Het druist wel in tegen de geest van de regelgeving. Normaal moeten alle lijsten die deelnemen over gelijkaardige ruimte beschikken."

Elke gemeente houdt er andere regels op na, zegt Buyle nog. Zo zijn er ook gemeentes die grotere partijen meer ruimte geven, maar ook dat is een interpretatie van de wet die de gemeentes zelf maken. "Het is een wederkerend fenomeen, al is het niet helemaal correct."

Het is de partij Vlaams Belang die de verschillende behandeling van Nederlandstalige partijen aanklaagt. In een antwoord op een actualiteitsvraag over de kwestie beloofde minister-president Rudi Vervoort (PS) dat hij het antidiscriminatiebeginsel in acht zal nemen. "Vandaag moeten we vaststellen dat de Brusselse minister-voorzitter zijn mooie woorden blijkbaar niet in de praktijk heeft omgezet," betreurt fractievoorzitter Dominiek Lootens (Vlaams Belang).

Ook Buyle acht de kans dat er sancties zullen volgen zeer klein. "Bij schending van de antidiscriminatiewetgeving kan het Gewest de politie inschakelen, maar dat is het verleden nog nooit gebeurd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Vorst, Watermaal-Bosvoorde, Brussel Kiest 2019, Politiek, verkiezingsposters, gewestverkiezingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni