Vlaams Belang, met voorzitter Tom Van Grieken, viert de verkiezingsoverwinning

| De groenen wonnen het meest waar ze al sterk stonden.

Groeiende politieke kloof tussen rijke en arme gemeenten

KH
© BRUZZ
21/08/2019

De gewest- en federale verkiezingen hebben de politieke tegenstellingen tussen het armere noordwesten en het rijkere zuidoosten verdiept, blijkt uit een ULB-analyse. Verliezers verloren vooral waar ze zwak stonden, winnaars deden het vooral goed waar ze al sterk waren.

In de dagen en weken na de verkiezingen volgden al heel wat analyses van de stembusgang. Een aspect dat daarbij amper aan bod kwam is de territoriale verschuivingen bij de grote politieke families en de grote Franstalige partijen.

De ULB deed dat nu wel en stelt vast dat de verkiezingen de tegenstellingen binnen Brussel vergrootten. De winnaars van de verkiezingen gingen zo vooral vooruit in de gemeenten waar ze al sterk vertegenwoordigd waren. Voor Ecolo bijvoorbeeld zijn dat vooral de gemeenten in het zuiden en oosten van het gewest.

Omgekeerd verloren de verliezers vooral in de gemeenten waar ze het ook eerder al niet zo goed deden, terwijl ze de schade vaak beperkten in klassieke bastions. Dat geldt bijvoorbeeld voor de PS, die 45 procent van zijn kiezers in Sint-Pieters-Woluwe verloor, terwijl de partij groeide in Koekelberg, amper verloor in Sint-Joost en vrij goed stand hield in Molenbeek.

Uitdaging voor de sociale cohesie

De auteurs geven ook een voorbeeld waarbij ze verschillende partijen van de linkerzijde samentellen. “De PS, SP.A en PTB-PVDA gaan samen ruim 10 procent vooruit in Anderlecht, Koekelberg en Molenbeek, terwijl dat blok achteruit gaat in Oudergem, Etterbeek, Elsene, Sint-Gillis, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en de twee Woluwes.”

“De verkiezingen tonen zo een soort polarisering binnen Brussel,” schrijven politicologen Pascal Delwit en Emilie Van Haute. Die polarisering gebeurt “binnen een context van belangrijke bevolkingsverschuivingen op het grondgebied van het gewest en tussen het gewest en de rand.” De professoren benadrukken dat de beweging zo de breuk tussen arme en rijke wijken vergroot. Ze zien er de volgende jaren dan ook een uitdaging in voor de sociale cohesie in het gewest.

De volledige analyse vindt u hieronder:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019, Politiek, ULB, Pascal Delwit, Emilie Van Haute

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni