— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Groene ruk naar links in Brusselse MR-campagne

Updated: 12-04-2019 - 19:39

"Optimiste pour Bruxelles." Zo luidt de verkiezingsslogan van de Brusselse MR. De Franstalige liberalen zien de toekomst hoopvol tegemoet en kiezen daarbij resoluut voor grootstedelijke thema's als mobiliteit, betaalbare woningen en meertalig onderwijs. "Neen, de auto mag niet langer alle plaats innemen."

"Een derde van de Brusselaars kan de facturen niet betalen op het einde van de maand. Moeilijke wijken kampen met integratieproblemen of moeten nodig gerenoveerd worden. Als liberalen willen we dat iedere Brusselaar kan slagen in het leven", zegt Françoise Schepmans, MR-lijsttrekker voor het Brussels Gewest en schepen in Sint-Jans-Molenbeek.

De sociale intro bij de presentatie van het partijprogramma vrijdagmiddag is bewust. Vandaar ook de keuze voor een campagnehoofdkwartier op het Luchtvaartsquare, aan de poorten van kansarme wijk Kuregem. Schepmans haalt verder thema's aan als onderwijs, dat meertalig moet zijn en genoeg begeleiding moet bieden aan kansarme leerlingen.

20191012 Vincent De Wolf
© MR
| Vincent De Wolf (MR) met fiets op de verkiezingsaffiche.

'Kopenhagen als voorbeeld'

Nummer twee Vincent De Wolf poseert voor de verkiezingsaffiche dan weer met een fiets om de arm. "Voor alle duidelijkheid: ik ben geen fervent cyclist. Wel fan van Eddy Merckx, en duidelijk voorstander van een fietsvriendelijke politiek." De opgerolde mouwen kaderen in de slogan Optimiste Pour Bruxelles, in het Nederlands ietwat onhandig vertaald als 'Optimist voor Brussel'. "We zijn fier op onze Brusselse identiteit, die divers en modern is. Daarvoor willen we de handen uit de mouwen steken."

Vol vuur spreekt De Wolf, tevens burgemeester van Etterbeek, over het belang van de metro als meest geloofwaardige alternatief voor de wagen. "En neen, we willen daarmee niet dat de auto even aanwezig blijven in de Brusselse straten. Mijn voorbeeldstad is Kopenhagen, waar 40 procent van de mensen met de fiets rijdt en de metrolijnen blijven groeien."

Hoe dat gefinancierd moet worden, is vooralsnog niet helemaal duidelijk. "De kosten voor de geplande metrolijn 3 lopen vooral op door getalm bij de procedure. Of door de burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (Défi), die tegenwerkt bij halte Riga," aldus De Wolf. "Financiering hoeft geen probleem te zijn," voegt Schepmans toe. "Daarvoor kunnen we aankloppen bij federaal Brusselfonds Beliris of de Europese Investeringsbank."

Betaalbaar wonen

Nog op de agenda: stadsvlucht van de middenklasse in Brussel. De liberalen willen met de banken een rente van 0 procent afspreken voor jonge, niet al te rijke gezinnen die in Brussel een huis willen kopen maar dat op dit moment niet kunnen betalen. Ook de wachtlijsten voor sociale woningen moeten aangepakt worden.

Jeugdwerkloosheid is een ander campagnepunt. Die moet aangepakt worden door het klassiek-liberale recept: door in te zetten op ondernemerschap en werk. Voor het economische luik pleiten de liberalen verder nog voor betere ondersteuning voor de vele start-ups in Brussel, die na een beginperiode nog te vaak failliet gaan.

Brusselse agenten

Qua veiligheid wil MR een centraal commandocentrum voor alle Brusselse politiezones. Een echte fusie van politie of gemeenten is evenwel geen optie voor De Wolf, al voegt Schepmans eraan toe dat er eventueel "bevoegdheden aangepast kunnen worden als de gemeenten dat zelf willen."

Françoise Schepmans, aftredend burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek op het partijbureau van de MR de dag na de verkiezingen van 14 oktober 2018

Een laatste speerpunt is netheid, waarvoor MR ondergrondse containers wil installeren. "Als wegenwerken toch altijd maanden duren, kunnen we er gerust nog een weekje bijdoen om zo'n container in de grond te zetten," aldus Schepmans.

Destexhe

Een opvallend urban programma, met een groenlinkse inslag. En wat met de scheurlijst van Alain Destexhe? "Alain Destexhe paste al langer niet meer in het project van MR in Brussel, onder meer door zijn visie op immigratie" zegt De Wolf. "In tegenstelling tot Destexhe zijn wij optimistisch voor Brussel. On veut donner du bonheur aux gens."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?