— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

‘Open VLD en CD&V verliezen wellicht in de tweede kroon’

© Bart Dewaele
| Pascal Delwit (ULB)

Het forse verlies van Open VLD en CD&V kan te maken hebben met de demografische evolutie, denkt politicoloog Pascal Delwit (ULB). “Hun kiezers uit de Brusselse buitengemeenten in de tweede kroon verdwijnen langzaam.” Delwit verwacht een Brusselse regering met PS, Ecolo, Défi aan Franstalige zijde en Groen, Open VLD en One.brussels aan Nederlandstalige kant.

De terugval van Open VLD en CD&V is een van de opvallende trends bij de Nederlandstalige partijen. Open VLD moet bijna 11 procent prijsgeven en CD&V zet zijn Brusselse krimpbeweging opnieuw verder en verliest 4 procent.

Politicoloog Pascal Delwit (ULB) ziet er een bewijs in dat het klassieke Vlaamse electoraat in Brussel in de perifere gemeenten snel afkalft. “Dat zijn vaak wat oudere mensen die eerder Open VLD en CD&V stemmen en die zijn daar steeds minder talrijk. Tegelijk lijkt het aantal jonge Nederlandstaligen in de centrumgemeenten toe te nemen. Daar profiteert onder meer Groen van."

De hypothese van Delwit sluit naadloos aan bij een vaststelling die we hier afgelopen oktober al maakten: het aantal Nederlandstaligen neemt snel toe in gemeenten als Sint-Gillis, Elsene en Vorst, terwijl het achteruit boert in bijvoorbeeld Ganshoren, Anderlecht of Evere.

Maghrebijns electoraat

De politicoloog merkt op dat de christendemocratie in de twee taalgroepen in de problemen zit. CDH haalt binnen de Franse taalgroep 7,5 procent, exact evenveel als CD&V in de Nederlandse groep. “Het blijven partijen die het vooral van een katholiek electoraat moeten hebben en dat wordt steeds kleiner. CDH heeft onder Joëlle Milquet ook nog een bescheiden Maghrebijns electoraat kunnen opbouwen, maar de huidige politici zijn dat weer kwijtgespeeld.”

Ook de andere klassieke partijen hebben het moeilijk, in Brussel en in heel het land, observeert Delwit. “het is de allereerste keer in de Belgische geschiedenis dat je geen federale regering kan maken met een klassieke tripartite. Dat effect is er ook in Brussel. De scores van MR en PS zijn niet goed, zelfs al heeft die laatste de meubelen kunnen redden dankzij haar formidabele terreinwerk.”

Dat Ecolo de verwachtingen van de peilingen uiteindelijk niet helemaal waarmaakte, verwondert Delwit niet. In een interview vooraf twijfelde hij daar ook al aan. “Uit onze analyse na de gemeenteraadsverkiezingen bleek al dat de PS nipt voor Ecolo bleef. En mogelijk heeft een deel van de traditionele Ecolokiezers uiteindelijk ook Groen gekozen, als tegengewicht voor de Franstalige stemmen voor N-VA.”

Logische coalitie

De Brusselse coalities lijken Delwit vrij logisch: PS, Défi en Ecolo aan Franstalige kant, een combinatie die ook al vaak tot stand kwam na de gemeenteraadsverkiezingen. Aan Vlaamse zijde verwacht de polticoloog een samenwerking tussen Groen, Open VLD en One.brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?