— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

PS en Ecolo houden MR aan de kant in Wallonië

© PhotoNews
| Jean-Marc Nollet van Ecolo

De PS en Ecolo gaan samen over een kernprogramma voor de volgende Waalse regering onderhandelen, schrijft zakenkrant De Tijd. Hoewel de twee partijen niet over een meerderheid beschikken, willen ze zo de liberale MR buitenhouden.

De PS en Ecolo beschikken samen niet over een meerderheid, maar willen hun programma voorleggen aan alle Waalse parlementsleden en partijen in de hoop op die manier een meerderheid te vormen. Eerder riep covoorzitter van Ecolo Jean-Marc Nollet al op tot een minderheidskabinet van de PS en Ecolo, aangevuld met ministers uit het maatschappelijke middenveld. "Rood, groen en open voor de buitenwereld," verwoordde hij het.

Een paars-groene coalitie met de MR van premier Charles Michel ligt immers moeilijk bij zowel de PS als Ecolo. De voorbije vijf jaar beschuldigden ze de Franstalige liberalen immers voor ‘verraad’ omdat ze met de N-VA in een federale regering stapten zonder Franstalige meerderheid, en voor het ‘rechtse’ beleid.

Daarom kiezen de twee partijen ervoor om samen over een kernprogramma te onderhandelen, en dat vervolgens aan de andere partijen voor te leggen. In eerste instantie zijn dat de PTB en het cdH, maar het kan ook de MR zijn. Volgens Paul Magnette (PS) ligt er geen cordon sanitaire rond de MR.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?