— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Verkiezingsaffiches Vlaams Belang geweigerd: 'Ze zijn te groot'

© SaS
| De panelen van de stad zijn 1,12 bij 1,80.

De stad Brussel en Vlaams Belang zijn het oneens over de toegelaten afmetingen van verkiezingsaffiches. Volgens de stad zijn de affiches van het Vlaams Belang te groot, maar de partij zelf denkt daar anders over. Indien Brussel-Stad de affiches van het Vlaams Belang niet aanplakt, zullen we zelf het nodige doen om onze affiches in het Brussels straatbeeld aan te brengen.

De oorzaak van de discussie ligt bij twee passages uit de omzendbrief die Brussel Stad richtte aan de partijen. Ten eerste wordt gesteld dat "het college van Burgemeester en Schepenen heeft beslist om verkiezingspanelen (van 1,12 op 1,80 meter) ter beschikking te stellen van elke partij". De stad verduidelijkt verder dat "het wenselijk is de oppervlakte van affiches te beperken tot 0,40 op 0,60 meter ingeval van individuele affiches per kandidaat".

Plaats van andere partijen

Volgens de interpretatie van Vlaams Belang hebben ze recht op een volledig paneel van 1,12 op 1,80 meter en dus baseerden ze het formaat van hun affiche hierop. De stad Brussel weigerde dit. De stad verduidelijkt dat "de verkiezingspanelen gedeeld worden, want soms staan er maar twee panelen. De affiche van Vlaams Belang neemt te veel plaats af van andere partijen".

Er worden dus enkel affiches van 0,40 op 0,60 meter aanvaard. Een tweede struikelblok is het feit dat Vlaams Belang geen individuele affiches voorziet van kandidaten, maar enkel algemene slogans.

'Zelf aanplakken'

Omdat de Stad heeft geweigerd een affiche van Vlaams Belang op te hangen, is Vlaams Belang van plan nu zelf de panelen te behangen. “Indien Brussel-Stad deze week de affiches van het Vlaams Belang niet aanplakt, zullen we zelf het nodige doen om onze affiches in het Brussels straatbeeld aan te brengen", zegt lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Frédéric Erens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?