Redouane Ahrouch, lijsttrekker van Parti Islam in Anderlecht.

Partij Islam komt één handtekening tekort voor lijst in Anderlecht

JP
© BRUZZ
21/09/2018
Updated: 22/09/2018 16.29u

In Anderlecht, thuisbasis van de controversiële Redouane Ahrouch, is de lijst van Partij Islam niet goedgekeurd. Volgens lijsttrekker Ahrouch heeft de Anderlechtse administratie de benodigde handtekeningen onterecht geweigerd. “Een inbreuk op mijn recht om deel te nemen aan de democratie,” zegt Ahrouch, die in beroep gaat tegen de beslissing.

Elke politieke lijst moet, om deel te nemen aan de verkiezingen, ofwel honderd handtekeningen indienen, ofwel twee gemeenteraadsleden hebben. Parti Islam had naar eigen zeggen voldoende handtekeningen. Maar volgens lijsttrekker en ontslagen MIVB-chauffeur Redouane Ahrouch zijn ze niet geaccepteerd door de Anderlechtse administratie.

“Ze hebben er alles aan gedaan om mijn deelname aan de politiek te voorkomen,” zegt Ahrouch, die tegen de beslissing in beroep gaat.

Drie keer ging Ahrouch met een stapel handtekeningen naar het gemeentehuis. De eerste keer bracht hij, zoals de procedure voorschrijft, 100 handtekeningen mee. Daarvan werden er 30 niet geaccepteerd. Een tweede keer keerde hij terug met nog eens 84 handtekeningen, waarvan er slechts 29 werden geaccepteerd, één te weinig om deel te mogen nemen. Op donderdag ging Ahrouch met 52 handtekeningen naar het gemeentehuis, maar die kwamen te laat.

Handtekeningen van niet-Anderlechtenaren

Bij de gemeente klinkt echter een ander verhaal. Ahrouch zou vijf keer naar het gemeentehuis zijn getrokken tussen 11 september en 20 september, telkens met een lading nieuwe handtekeningen. "Een gedeelte van de handtekeningen werd niet geaccepteerd omdat mensen uit Anderlecht verhuisd waren, het Europeanen zijn die niet waren ingeschreven om te kiezen, of de handtekeningen kwamen niet overeen met de handtekeningen op de identiteitskaarten van de kiezers," zegt Florence Colard, woordvoerder van de gemeente.

Ze bevestigt dat Ahrouch 99 geldige handtekeningen binnen bracht, één te weinig.

Ahrouch trok daarop naar het hof van beroep. “Het is absurd,” zegt hij. “Een inbreuk op mijn democratisch recht.” Ahrouch laat ook nog weten dat bij zijn eerste lijst 30 procent werd afgekeurd, terwijl het afkeuringspercentage bij zijn tweede passage plots bij 80 procent ligt.

Het hof zal maandag uitspraak doen over de zaak. Ahrouch hoopt dat hij alsnog aan de verkiezingen zal kunnen deelnemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Kiest 2018: Anderlecht, Redouane Ahrouch

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni