© KVDP | De lijst van Rudi Vervoort (PS) is de onbetwiste nummer één in Evere. Maar als zijn lijst verder afkalft valt een alternatieve meerderheid niet uit te sluiten. Het overkwam Philippe Pivin (MR) in Koekelberg.
Analyse

Trend 1: Ook baronnen hebben een houdbaarheidsdatum

Bettina Hubo
© BRUZZ
17/10/2018

Tegen de verwachtingen in zijn de kaarten in heel wat gemeenten flink door elkaar geschud. Baronnen krijgen het moeilijk, radicaal-links breekt door, Ecolo grijpt de macht en de Nederlands­taligen hebben al lang niet meer zo goed gescoord als op 14 oktober. Vijf trends om te onthouden: dit is trend nummer 1.

cijfer 1

De burgemeesters die al jaren almachtig zijn in hun gemeente, de zogenoemde ‘Brusselse baronnen’, lijken wat op hun retour. Zelf halen ze nog mooie persoonlijke scores maar hun Lijsten van de Burgemeester (LB) krijgen zware of lichte klappen (alhoewel ze de grootste blijven in de gemeente). Baron in de politiek is dus toch geen titel voor het leven. Op een gegeven moment wil de bevolking iets anders, iets nieuws.

Het beste voorbeeld is Philippe Pivin (MR), baron in Koekelberg, aan de macht sinds 2001. Drie keer behaalde hij een absolute meerderheid, maar deze keer strandt hij op 38,8 procent van de stemmen, waardoor hij met zijn LB prompt in de oppositie belandt.

"Baron in de politiek is dus toch geen titel voor het leven. Op een gegeven moment wil de bevolking iets anders, iets nieuws"

Bettina Hubo, BRUZZ-redacteur

Ook de macht van Didier Gosuin (Défi), sinds 1995 onafgebroken burgemeester van Oudergem, brokkelt een beetje af. Zijn lijst verliest 16,5 procent, maar behoudt nog wel 47 procent van de stemmen. Charles Picqué (PS), al meer dan dertig jaar burgervader van Sint-Gillis, verliest bijna 4 procent, en daarmee de absolute meerderheid. En in Sint-Agatha-Berchem duikt Joël Riguelle (CDH), vijftien jaar burgemeester, van tien naar acht zetels. Zijn burgemeesterslijst blijft maar nipt de grootste.

Bij sommigen is het verlies beperkter. Vincent De Wolf (MR), al 26 jaar aan de macht in Etterbeek, en Bernard Clerfayt (Défi) van Schaarbeek verliezen elk één zetel. Minister-president Rudi Vervoort (PS), die al twintig jaar de plak zwaait in Evere, weet het aantal zetels te behouden, maar speelt wel een procentje kwijt.

Natuurlijk zijn er de uitzonderingen. Voor twee al zeer lang zittende burgemeesters lijkt the sky nog altijd the limit. Zo belonen de tevreden kiezers het beleid van burgemeester Olivier Maingain (Défi) in Sint-Lambrechts-Woluwe met 4 procent meer stemmen. Hervé Doyen, al achttien jaar aan het roer in Jette, doet nog beter. Hij behaalt een topscore van 37,2 procent, een winst van bijna 9 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2018, Analyse, burgemeester, Brussel Kiest 2018, gemeenteraadsverkiezingen 2018

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni