Hotel Qbic 3 BRUZZ ACTUA 1688

Negen op de tien Brusselse hotelkamers blijven leeg

TDN
© Belga - BRUZZ
05/08/2020

Aan de lijdensweg van de Brusselse hotelsector komt nog geen einde. In de maand juli bleven negen op de tien kamers in de hotels leeg. Voor de maand augustus is er geen zicht op beterschap. De sectorfederatie vraagt dringend extra ondersteuning.

Het bezettingscijfer voor de maand juli bedroeg officieel dan wel 20 procent, maar in de realiteit is de situatie nog schrijnender. "Die 20 procent is slechts een topje van de ijsberg", stelt Rodolphe Van Weyenbergh, generaal secretaris van de Brussels Hotels Association (BHA). Omdat zowat de helft van de hotels nog steeds gesloten is, bedraagt de bezettingsgraad eigenlijk slechts 10 procent.

"Ofwel 9 op de 10 hotelkamers blijven leeg. Er is helaas geen enkele verbetering in zicht voor de maand augustus", vreest Van Weyenbergh, die zich wendt tot de politiek. "We vragen dringend om de uitvoering van de beslissing van het Brussels Gewest voor steunpremies per kamer. Dat is de onmisbare maatregel die de sector zal helpen redden."

Vraag om meer steun

Gedurende de periode van vijf en een halve maand, van midden maart tot eind augustus, zouden hotels zo aanspraak kunnen maken op 200 euro per kamer. Voorts doet de BHA nog een oproep naar het federale niveau om ook daar aanvullende structurele maatregelen te voorzien. "Een uitstel van leningen en belastingen zal deze ongekende crisis niet oplossen", aldus Van Weyenbergh.

De toeristen zijn verre van teruggekeerd naar de hoofdstad, maar bij visit.brussels, het gewestelijk toeristisch orgaan, merkten ze wel op dat ze de doelgroepen hebben bereikt die ze wilden bereiken tijdens deze crisis. In de maand juli kwam 57 procent buitenlanders de hoofdstad bezoeken, tegenover 43 procent Belgen. Die buitenlanders zijn voornamelijk afkomstig uit de buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Toeristen naar Brussel lokken

Om mensen naar Brussel te lokken riep visit.brussels twee initiatieven in het leven. Enerzijds werd de Brussels Card uitgebreid, waardoor je in 48 uur heel wat bezienswaardigheden kan bezoeken aan voordeligere tarieven. Daarnaast installeerde het agentschap een gezondheidslabel voor hotels en restaurants, die daarmee kunnen aantonen dat alle veiligheidsmaatregelen strikt nageleefd worden.

"Het is het moment om Brussel te bezoeken, want je kan in perfecte en rustigere toestanden alle toeristische plekken bezoeken en op de Grote Markt is er plaats genoeg. Het is comfortabel om de stad te bezoeken en daar willen we op inspelen", zegt woordvoerder Jeroen Roppe van visit.brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Brusselse horeca, hotels coronacrisis, Rodolphe Van Weyenbergh, Brussels Hotels Association

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni