Brusselicious: De smultram laat op zich wachten

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
08/02/2012
Tram Experience, het eerste grote publieksproject van het gastronomiejaar Brusselicious 2012, is uitgesteld tot eind februari. De vijftienhonderd mensen die bij organisator VisitBrussels een plekje in de rijdende restauranttram reserveerden, blijven dus nog even op hun honger.

Tram Experience staat voor een tram die een toeristische rit van bijna twee uur door het gewest maakt terwijl in het mobiel een menu geserveerd wordt. Dat wordt (vooraf) klaargemaakt door topchefs. Kostprijs van het menu: 75 euro.

De tram draagt logo's van de partners van Brusselicious 2012 (Electrolux, MIVB, Delhaize, Ford,...) en is het moderne model 7700 van de MIVB, langs buiten helemaal in het wit en uitgerust met een koude en deels warme keuken en eettafels. Zes koks zetten elk twee weken hun verrassingsmenu op de kaart. Alles bij elkaar rijdt de tram dus twaalf weken rond. Van wie u te eten krijgt op 'uw' tourdag, staat nu nog niet vast.

Veel aanvragen
De tram zou daags na Valentijn op het spoor gezet worden, maar moet eerst nog proefdraaien. "We kunnen pas op 28 februari echt van start gaan. De lijst van zes topchefs die de catering verzorgen, is nog niet rond," zegt Olivier Marette, projectmanager bij VisitBrussels. "We moeten honderd procent zeker zijn van de kwaliteit, zodra we de wachtlijst van reserveringen aansnijden."

Inmiddels heeft VisitBrussels al 1.500 aanvragen voor de culinaire tramervaring, zowel van particulieren als van bedrijven. Per tramrit kunnen 38 mensen dineren.

Dresseren
Brusselicious 2012 liet vorige maand van zich horen met een gooi naar het Guinness Recordboek met 'het grootste aantal koksmutsen die gelijktijdig in de lucht gaan', een evenement op de Grote Markt. Nu was het de beurt aan Tram Experience.

Afgaand op het succes van The Cube, een glazen restaurantcontainer op het dak van het Jubelparkmuseum midden vorig jaar, zou dit soort van aparte hoogculinaire projecten een voltreffer moeten worden. Het verschil met The Cube van Electrolux is wel dat de topchefs niet zelf in de tram zullen staan koken. Het verrassingsmenu wordt vooraf bereid; enkel het afwerken en het dresseren op het bord gebeuren in de tram. "Er zijn wel ovens voor de warme catering, maar het personeel kan moeilijk aardappelen staan jassen in de tram," klinkt het bij Marette.

Reserveren kan nog altijd op visitbrussels.be. Door de week rijdt de tram 's avonds, op zondag op het middaguur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni