review

Café: Vertigo

© Saskia Vanderstichele
Onze score

Cocktailbar Vertigo, verstopt achter de façade van de oudste herberg van de stad, komt het Brussel opschudden dat al enkele maanden in beweging is.

Op het eerste gezicht heeft cocktailbar Vertigo alles om te behagen. De ligging is een droom. De plek opent op een patio die uit een aflevering van Zorro – toen Guy Williams de gemaskerde held incarneerde – lijkt geplukt. Vanaf de Rollebeekstraat kan je onmogelijk vermoeden dat er zich zo’n vredige haven verbergt aan het einde van de enge passage die naar deze plek leidt.

Het terras, uitgerust met meubilair in de stijl van een Parijse brasserie, ligt in het hart van L’Estrille du Vieux Bruxelles, een café uit de zestiende eeuw, gebouwd op de vroegere stadswallen. Bakstenen muren, lantaarns en lampions, geruite ramen… het decor neemt je mee op een reis door de tijd. Dat geldt ook voor de inrichting, duister en overladen, waarin, zelfs bij mooi weer, de vlammen van een open haard een haast middeleeuws licht de ruimte in stuwen. Op de eerste verdieping installeert een salon een wat gedempte sfeer.

Sinds eind 2016 doet de naam van Vertigo al heimelijk de ronde, precies zoals die van Jalousy, de plek die het midden houdt tussen een speakeasy en een club waar je zonder wekelijks wisselend paswoord niet binnen raakt. Die verwantschap is logisch, aangezien beide plekken in dezelfde persoon samenvloeien: Cosy Mozzy, de dj die naam maakte met de Dirty Dancing-feestjes in de Mirano.

In het gezelschap van de twee mixologen Alexis Mosselmans en Victoria van Wassenhove en een kleine ploeg, heeft Renaud Deru – Cosy’s echte naam – alles mee om met deze nieuwe bar stevig te wegen op de Brusselse scene. De sterktes? Zonder enige twijfel de onvervalst vriendelijke ontvangst: je krijgt hier uitleg, een paar tapas en zelfs gearomatiseerd water als verwelkoming – een vrij gebruikelijke praktijk die hier als uitzonderlijk wordt voorgesteld. We houden ook van de muzikale sfeer die de stempel draagt van Cosy Mozzy.

De zwakke plek van Vertigo zit helaas in de cocktails. Als je al eens het geluk had om bij Jigger’s in Gent, Sips in Antwerpen of de Experimental Cocktail Club in Parijs te toeven, dan komen deze creaties – weinig klassiekers op de kaart – vrij flauw en eenvormig over. Zoals L’Ouest (€13), die de tequila – Don Julio Reposado – verzuipt in de Fever-Tree Mediterranean. Majesteitsschennis. De aanwezigheid van szechuanpeper doet niets af aan onze conclusie: vlak en uitdrukkingsloos.

wo/me/We > zo/di/Su: 12.00 > 02.00

02 511 95 17
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • De obesitas-epidemie: kwart Brusselse kinderen te dik
  • Adriana Costa Santos leidt vrijwilligersoperatie in Maximiliaanpark
  • De laatste week van Jean-Pierre Bruneau
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
deze week
  • Children of the revolution: Wiels remembers the lost art of Sophie Podolski
  • Laurence Vielle & Els Moors: dichters op ronde
  • Mathilde Renault: Chanteuse inspirée par la nuit
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
Neem een abonnement
Lees ook