Comme Chez Soi verliest ster

Het wereldvermaarde Brusselse toprestaurant Comme Chez Soi is zijn derde Michelinster kwijt. Niet de kwaliteit maar wel de nieuwe hoofdkok zou aan de basis van de beslissing liggen.

De Michelingids verschijnt pas morgen maar volgens De Morgen en Le Soir heeft chef-eigenaar Pierre Wynants het nieuws al bevestigd. Ingewijden zeggen dat de degradatie niets te maken zou hebben met de kwaliteit van de keuken maar wel met de overname ervan. Pierre Wynants heeft namelijk de fakkel doorgegeven aan zijn schoonzoon Lionel Rigolet.

Volgens culinair kenner Jan Van Hemeledonck is het sterverlies een gewone procedure. "Als een restaurant van kok of van adres verandert, verliest die een ster voor minstens een jaar," zegt Van Hemeledonck. Het zou goed kunnen dat Michelin die ster volgend jaar terugkrijgt. "Maar het is moeilijk," zegt Van Hemeledonck, "zo zien we bij dat andere Brusselse kwaliteitsrestaurant Bruneau, dat vier jaar geleden een ster verloor, die ster nog niet terug heeft."

Jean-Pierre Bruneau van restaurant Bruneau, beaamt dat een ster inleveren pijn doet:

"Natuurlijk is dat erg pijnlijk, wanneer je na een leven lang hard werken aan de top bent geraakt en dan plots gedegradeerd wordt. Maar het is denk ik altijd het gevolg van een verandering."

Volgens Bruneau ligt het verdwijnen van de ster inderdaad aan het feit dat Comme Chez Soi-chef Wijnants de teugels doorgaf aan zijn schoonzoon.

Volgens Michelin zou die overname te weinig garanties geven over het behoud van de kwaliteit. Dat bevestigt ook jean-Pierre Bruneau:

"Het grote Michelin-principe is dat de sterren toebehoren aan de chef-kok van het restaurant. Als ik dus morgen mijn zaak aan iemand anders over laat, gaat die niet zomaar ook de sterren erbij krijgen."

Toch is Bruneau ervan overtuigd dat Lionel Rigolet de ster zal terug verdienen, al zal dat niet vanzelf gaan: er zal hard moeten gewerkt worden en Rigolet zal ook rekening moeten houden met een terugval van het zakencijfer.

Door het verlies van de ster bij Comme Chez Soi, heeft Brussel géén driesterren restaurant meer. En dat vindt Bruneau jammer voor Brussel en de jonge gemotiveerde koks:

"Waar moeten jonge koks terecht om de stiel te leren? We hebben al zo vaak gemerkt bij de pas afgestudeerden uit de hotelschool dat wij, de topchefs, eigenlijk voor hun opleiding zorgen?"

Jean Pierre Bruneau opende zijn restaurant in 1975. Twee later kreeg hij al zijn allereerste Michelinster. De tweede volgde in 1982 en zes jaar later kende Michelin de derde ster toe. Sinds 2003 heeft Bruneau weer twee sterren. Jean Pierre Bruneau is wel nog gebrevetteerd hofleverancier.

Ook Comme Chez Soi blijft een boegbeeld van de Belgische keuken. Het etablissement werd al verkozen tot het 49-ste beste restaurant in de wereld. Comme Chez Soi bestaat al tachtig jaar en heeft sinds 1979 drie Michelinsterren. Maar vanaf morgen is ze er dus één armer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.