Eenvoudig Nederlands

Koning Filip is eerste bezoeker van koninklijke expo in Train World

© Belga Image
| Koning Filip en koningin Mathilde in een gerenoveerd rijtuig.

Koning Filip was maandag de eerste bezoeker van de nieuwe expositie in Train World. De expositie heet ‘Royals & Trains’. Ze toont de unieke relatie van de Belgische koninklijke familie met de spoorwegen.

De Belgische koninklijke familie heeft de ontwikkeling van de spoorwegen altijd gesteund. Van bij de eerste spoorlijn in 1835 tot nu. Koning Leopold I was het eerste staatshoofd van de wereld dat met de trein reisde. In 2015 opende koning Filip het museum Train World in Schaarbeek. Hij bevestigt nu deze relatie met zijn bezoek aan Royals & Trains.

Zes thema’s

In de expositie zijn er zes thema’s: koninklijke treinen, inhuldigingen, de stations en koninklijke salons, koninklijke huwelijken en begrafenissen, treintjes voor prinsjes en de internationale reizen en staatsbezoeken. Zeldzame documenten van de eerste trein tonen de grandeur van het treinreizen. Het gaat om bouwplannen, thee- en eettafels van Albert I en Leopold III. Maar ook kleding uit de reisgarderobe van koningin Astrid.

Exclusief

De belangrijkste attractie zijn vijf koninklijke rijtuigen. Sommige worden voor de eerste keer aan het publiek getoond. Koning Filip mocht uitzonderlijk in deze rijtuigen kijken. Ze zijn luxueus en in goede staat.

Boek

Bij de expositie Royals & Trains hoort ook een boek met dezelfde titel. Het boek heeft dezelfde structuur als de tentoonstelling. Maar het gaat nog meer in detail met archiefmateriaal dat nooit eerder gepubliceerd is.

De expositie loopt van 10 mei 2022 tot 22 januari 2023. Het boek Royals & Trains is uitgegeven bij Uitgeverij Snoeck.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?