Troost in het museum: tien expo's die je niet wilt missen

© Ivan Put
| Bernard Van Eeghem kleurt je kerstverlof met Expo 53.

Nu de bioscopen, theaters en concertzalen - met uitzondering van enkele ongehoorzame dwarliggers - vanaf zondag de deuren sluiten, zijn de ogen weer gericht op de musea als een van de weinige plekken waar de cultuurliefhebber nog aan zijn trekken kan komen. Daarom: tien expo’s die BRUZZ de voorbije maanden gecoverd heeft en die je niet wilt missen.

Een beetje humor is welgekomen in deze sombere tijden en wie kan dat beter dan Louis de Funès, de populairste komiek uit de Franse film van de jaren 60 en 70? In Cinema Palace loopt nog tot 16 januari een amusante expo die een overzicht van ’s mans carrière biedt.

81_c_cinema_nova_-_fonds_abc.jpg
© Cinéma Nova - Fonds ABC

Ook bij MIMA is het nog tot 9 januari lachen geblazen met de expo over Cinema ABC, de befaamde laatste pornobioscoop van Brussel. Een hilarische installatie met pikante vitrinefoto’s, prachtige handgeschilderde reclamepanelen en een reconstructie van de projectiezaal voeren je terug naar de scabreuze seventies.

En dan is er nog tot 16 januari in het ING Art Center aan de Kunstberg Hahaha, Humor in de Kunst. In 200 werken van Marcel Duchamps beroemde urinoir tot Wim Delvoyes beruchte Cloaca krijg je een overzicht van de grappen en grollen, karikaturen, parodieën en Brusselse zwans uit de kunstgeschiedenis van de voorbije honderd jaar.

En nu serieus: Hockney en co

Hét kanon onder de najaarsexpo’s in Brussel is uiteraard die van David Hockney in Bozar. Nog tot 23 januari toont de dubbeltentoonstelling enerzijds een carrièreoverzicht, waaronder Hockneys wereldberoemde zwembadschilderijen, en anderzijds een selectie recente werken gemaakt tijdens de lockdown op zijn iPad.

Een andere solotentoonstelling die we aanbevelen is die gewijd aan de befaamde Amerikaanse beeldhouwer, tekenaar en muurschilder Sol Lewitt in het Joods Museum (nog tot 1 mei). In Gemeenschapscentrum Nekkersdal kan je dan weer op Expo 53 (nog tot 22 januari) verdwalen in het leven en de carrière van de ongrijpbare Lakense theatermaker en beeldend kunstenaar Bernard Van Eeghem.

01_claude-monet.jpg
Claude Monet, 'Aankomst van de Normandische trein, Gare Saint-Lazare'. ©2021. The Art Institute of Chicago / Art Resource, NY/ Scala, Florence

Reizen in het museum

Onder de thematische tentoonstellingen trok het festival Europalia de aandacht door dit jaar niet te focussen op een land maar op het thema treinreizen en spoorwegen. In de tentoonstelling Sporen van Moderniteit in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België levert dat een knappe selectie schilderijen op met naast werk van grootmeesters als Monet, Spilliaert en Delvaux ook onbekend Italiaans en Brits talent. Trainworld in Schaarbeek kon uiteraard niet ontbreken in het aanbod van Europalia: daar kan je in gedachten meereizen met de mythische Orient Express (nog tot 17 april).

In kunstencentrum Centrale loopt nog tot maart La Vie Matérielle, een groepstentoonstelling met werk van twaalf Belgische en Italiaanse vrouwelijke artiesten rond de band tussen kunst en het leven als vrouw. En in de prachtige Villa Empain ten slotte, staan Libanese artiesten stil bij hun al jaren door conflicten verscheurde land. How will it end loopt nog tot 6 februari.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?